Изложба “Слијепи путници” као симбол нашег живљења

Изложба слика из последњег циклуса једног од најталентованијих представника новог црногорског сликарства, Горана Ћетковића, отворена је синоћ у Градској галерији „Јосип Бепо Бенковић“.

Подсјетивши да је дипломирао у класи професора Николе Гвозедновића 2000. године на Факултету ликовних умјетности Цетиње, да живи и ствара у Бару, те да се поред сликарства бави и педагошким радом, директорица галерије „Јосип Бепо Бенковић“, Гордана Крунић, је истакла да је Горан Ћетковић са више спона везан за Херцег Нови.

-Професор у основној школи од којег је Горан учио прве сликарске потезе је био ученик наше чувене Херцегновске умјетничке ликовне школе. Прву самосталну изложбу, као награду за најбољег студента завршне године академије, Горан је имао у Херцег Новом у галерији „Спинакер“ 1999. године, а на отварању изложбе је био и наш уважени суграђанин, сликар Војо Станић. Године 2007. Горан опет излаже у Херцег Новом, у „Спа галерији“, а 2023. године поново се враћа у Херцег Нови као селектор 56. Херцегновског ликовног салона.

Ћетковић је члан Удружења ликовних умјетника Црне Горе, учесник многих ликовних колонија и добитник бројних значајних награда. Имао је велики број самосталних и групних изложби у земљи и иностранству, а херцегновској ликовној публици је представио дио последњег циклуса “Слијепи путници”.

-Излагао је у Београду, Загребу, Пули, Ријеци, Цириху, Подгорици, Бару и многим другим градовима. Вечерас присуствујемо отварању 43. самосталне изложбе, коју чини 30 од преко 50 слика већег формата, уља на платну, из циклуса „Слијепи путници“. Циклус је настајао након циклуса „Гласови тишине“ и „Зуб времена“ као крик на отуђеност, драму, па и трагику пандемије короне која је у једном тренутку окупирала појединца и цјелокупно човјечанство. Горан слика доминантно у стојећем положају, стално се креће, прилази или се одмиче од слике, посматра слику из свих перспектива, окреће је, трага за емоцијом која га окупира и тренутком кад стати, кад слику оставити да живи свој живот. Портрет и фигура су му најчешће почетне идеје, а сСликама даје име тек након протока одређеног времена, тако да ове још немају имена, казала је Крунић.

“Слијепи путници” су симбол нашег живљења, истакао је отварајући изложбу, доктор теорије савремене умјетности Милун Лутовац.

-Мени је драго да је Горан са вама у Херцег Новом, да су „Слијепи путници“ стигли као знак једног времена, симбол нашег живљења. Ова поетика не би била тако велика да о њој није написао слово чак и Димитрије Поповић, поручио је Лутовац у веома кратком обраћању, изразивши задовољство што велики барски умјетник гостује и у Херцег Новом.

Изложба “Слијепи путници” ће у Градској галерији “Јосип Бепо Бенковић” бити отворена до 24. јуна.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here