Изложба „Новљани у Београду“ –  Умјетничка преплитања градова, фестивала, стваралаштва

Вишегодишње организационо и креативно преплитање два одлична фестивала београдског Guitar arta и херцегновског Guitar art summer festa kaо и традиционалног фестивалског сегмента Guitar visual arta резултирало је изложбом троје херцегновских умјетника, која је отворена у галеријском простору београдског Легата Петра Лубарде.

Фотографије Вање Берберовић, слике Бориса Шуберића и Витке Вујновић испуниле су изложбени простор карактеристичним бојама, мирисима, атмосфером и препознатљивим локацијама Херцег Новог. Прпознала је то и срдачно поздравила бројна публика: Новљани који живе у Београду и Београђани који Херцег Нови воле као свој град.

Изложбу је отворила Љубица Лазић, историчарка умјетности која између осталог на ГАФ-у и ГАСФ -у брине о Guitar visual artu. Апострофирајући одличну вишегодишњу сарадњу она је истакла да сво троје умјетника из Херцег Новог, свако у свом формату и медију, биљежи град умјетности а на понос и задовољство организатора фестивала у тој причи посебно мјесто добија гитара, односно гитарски фестивал.

Обраћајући се публици Витка Вујновић је указала на чврсте мостове сарадње и стваралаштва који деценијама постоје између Херцег Новог и Београда. Истакла је Петра Лубарду у чијем београдском Легату је изложба отворена а подсјетила да је у Новом сједиште Лубардине фондације за Црну Гору, фондације коју воде Ђина Лазар и Ђуро Лубарда те да је у граду још живо сјећање на чувену Умјетничку школу у којој је Лубарда био професор и директор. Њена порука била је и да те везе треба снажити јер њима снажимо и оне фине посебности и Београда и Херцег Новог као градова који имају душу. Ту душу чине људи, својим стваралаштвом из кога се увијек изроди нова снага, подсјетила је Вујновић не заборављајући да захвали директору оба фестивала Бошку Радојковићу, али и оним сјајним подржаваоцима и сарадницима попут галеристкиње Љиљане Мариновић у чијој галерији „Сју Рајдер“ су излагали Берберовић, Шуберић и Вујновић и која је опремила њихве радове, а домаћин је и свих херцегновских издања Guitar visual arta.

Сличну поруку имала је и Вања Берберовић чије су излагање у Београду срдачно подржале њене колеге из београдских, студентских дана. Борис Шуберић поручио је да наставља своју медитеранску, јадранску, бокељску и новску причу, у којој GASF остаје инспирација.

У прелијепом дворишту Легата Петра Лубарде након отварања изложбе приређен је мини концерт гитаристе Милуна Шуњеварића кога је публика поздравила бурним аплаузом. 

Изложбу је присуством подржала Тијана Вуковић, прва секретарка Амбасаде Црне Горе.

На радост организатора и учесника придружила се и Тања Бошковић, почасна грађанка Херцег Новог, овогодишња добитница најзначајнијег глумачког признања награде „Жанка Стокић“.

Изложба „Новљани у Београду“ била је лијепа најава 23. Guitar art festivala који ће званично бити отворен 17. маја концертом Јоргоса Далареса иза кога је 85 соло албума а наступе за памћење имао је између осталих са Стингом и Паком де Лусија. Фестивал ће као и изложба у Лубардином легату трајати до 21. маја.

Херцегновски Guitar art summer fest очекујемо и ове године у августу, са два концерта на Kанли кули. На отварању је најављен гитарски спектакл Томија Емануела, rock and roll и finger style а потом и концерт на коме ћемо чути Влатка Стефановског и Kрагујевачки академски оркестар акордеониста (жице Балкана). По традицији у завршници фестивала наступиће најбољи црногорски професори, ученици и студенти класичне гитаре.

Изложба отворена у Легату Петра Лубарде била је дивна прилика да и херцегновска Туристичка организација пригодним каталогом представи фестивалску понуду града.

Фото причу забиљежио Душко Вукић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here