Изложба Музеја града Шибеника у Херцег Новом

Изложба „Праповијест и антика на шибенском подручју: Велиштак и Велика Мрдаковица“ биће отворена данас у башти Музеја „Мирко Комненовић“.

Изложбом Музеј града Шибеника представља дио дјелатности свог Археолошког одјела. Ради се о два археолошка налазишта на којем радници шибенског музеја спроводе систематска истраживања, која и даље трају.

Археолошко налазиште Велиштак откривено је 2007. године. Ријеч је о насељу из раздобља касног неолита, односно хварског лончарског стила који је током готово читавог 5. миленијума прије Христа био распрострањен на већем дијелу источне обале Јадрана и њезиног залеђа, записали су између осталог, виши кустости Емил Подруг и Тони Брајковић.

-Oд остатака насеља истраживањима је откривен велик број укопаних објеката – јама какве се обично тумаче као спремишта за храну. Надземни објекти су сачувани далеко скромније: као и на већини неолитских налазишта нашег подручја, трагови кућа су на Велиштаку сачувани једино у виду сегмената подова од утабане глине.

Велика Мрдаковица је археолошко налазиште насеља које се током жељезног доба налазило на територију народа Либурна, а пред крај старе ере постаје дио римске државе.

-Задњих година истраживања су фокусирана на простор самог насеља на основу чега добијамо потпунију слику о животу и обичајима ове либурнске заједнице.

Изложбу ће у 20 сати отворити потпредсједник Општине Мирко Мустур.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here