Изложба Љиљане Колунџић – Суштина бића жене открива се кроз тајну

Тридесетак радова обједињених насловом „Модерна икона“ чини поставку изложбе Љиљане Колунџић која је синоћ отворена у Спа галерији Института Игало.

Љиљана Колунџић и на овим сликама као и до сада комбинује цртеж, акрил, различите материјале, тапете, кожу, чипку, папир и ликовне технике, попут колажа, али у фокусу њене пажње остаје жена, „Тиха“, „Мистична“, „Даровита“, „Маштовита“, „Отмена“, „Храбра“, што су и називи њених радова.

Љиљана Колунџић, сликарка

-Сам наслов изложбе проистиче из тога да ми је неколико мојих пријатеља, историчара умјетности, сугерисало да их моје слике подсјећају на „модерне иконе”. То је један од повода за назив изложбе, а сам колорит који користим на многим сликама подјсећа на Византијске иконе, у односу боја, конкретно златне и плаве, објашњава Колунџић.

Уз необичне издужене формате слика у поставци изложбе су и минијатуре.

– У тој форми проналазим инспирацију, као и у различитим техникама. Изражавам се у колаж и комбинованој техници, гдје користим и различите материјале, што ми даје довољно простора да експериментишем, казала је Колунџић.

У Спа галерији изложен је и колаж „Надање“ награђен на Бијеналу колажа – међународној ликовној манифестацији која се одржава у Новом Саду, а регионална је смотра ове ликовне технике.

Наглашавајући право да „има своју импресију, право да тумачи сопствена осјећања у сусрету са умјетничким дјелом“ изложбу је отворио глумац и пјесник Дејан Ђоновић.

Дејан Ђоновић, глумац

-Икона није украс већ визуелно саопштавање невидљиве божанске стварности, својом видљивошћу изражава невидљиво, па је потребно умно и духовно схватити. Баш као и жену, полазећи од тога да је потребно умно и духовно схватити, Љиљана Колунџић кроз експресију Модиљанијевског карактера, а из дубоке, скрушене али достојанствене душе жене изражава кроз облик и боју портрета суштину бића жене. Нуди нам сазнање кроз тајну, рекао је Ђоновић.

Дјела Љиљане Колунџић, која се осим стваралачким годинама бавила и педагошким радом, а сада је ангажована као помоћница директора у ЈУ Музеји и галерије Подгорице, биће изложена у Спа галерији Института Игало наредних десетак дана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here