Изложба икона из фундуса Музеја Мирко Комненовић крајем љета

Иако је коначно завршена реастаурација и конзервација 20 икона из фундуса Градског музеја Мирко Комненовић, још се не зна када ће бити изложене. Како кажу у Градској галерији Јосип Бепо Бенковић и Музеју Мирко Комненовић, разлог је административне природе.

Дуже од двије и по године трајао је процес рестаурације икона у Центру за конзервацију и археологију Црне Горе на Цетињу, за који је више од 44 000 еура обезбиједила амбасада САД у Подгорици.

Ријеч је о врло ријетким и вриједним иконама из периода од 17. до 19. вијека, које су потпуно сређене, сачуване и опремљене у кутијама за транспорт и чување, казала је за РТХН Анита Шимић из градске галерије и музеја.

-То је један јако важан пројекат за нашу установу, као и за цијелу заједницу, јер се ради о очувању културне баштине. То је пројекат који је највећим дијелом финансирала америчка амбасада у Подгорици, преко малих грантова за очување и заштиту културних добара, затим Општина Херцег Нови – Секретаријат за културу и образовање, а мјере заштите је спровео Центар за рестаурацију, конзервацију и археологију Црне Горе на Цетињу.

Изложба икона је била планирана у овом периоду, али ће због  административних и техничких разлога вјероватно бити уприличена крајем љета.

-Пошто је ријеч о америчкој амбасади, они имају нешто строжија правила око организације изложбе и разних дипломатских и административних протокола, тако да се све просто одужило из тих разлога. Није до нас, јер је завршен графички идентитет, каталог и концепт  како би изложба требало да изгледа. Изложба је уствари само финални дио тог пројекта који траје нешто дуже од двије и по године, објаснила је Шимић. 

Она је подсјетила да је до краја мјесеца у галерији отворена изложба акварела  Босиљке Бакочевић, а од предстојећих програма најавила је традиционалну манифестацију у јулу у Дому старог капетана у Баошићу, затим Дане културне баштине у Музеју Мирко Комненовић, ликовне изложбе Драгане Младеновић и Милана Бијанића у  галерији Јосип Бепо Бенковић,  као и дио програма Херцегновског стрип фестивала у септембру.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here