Изложба Ђорђа Рашовића у Градској галерији улазак у свијет Езопових басни

Илузија живота, изложба младог умјетника Ђорђа Рашовића, који сликама „гради фантастичне композиције у којима је све могуће и дозвољено“ отворена је синоћ у градској галерији Јосип Бепо Бенковић, а улазак у галеријски простор у коме су постављене његове слике рађене уљем на платну и акриликом је као улазак у свијет Езопових басни.

Ђорђе Рашовић завршио је Факултет ликовних умјетности – одсјек сликарство а потом и специјалистичке студије на Цетињу. Члан је УЛУЦГ, учествовао је на многим групним и самосталним изложбама и добитник је више значајних награда, подсјетила је поздрављајући публику директорица Галерије Гордана Крунић. Она је истакла захвалност галерији Галатеа са којом су сарађивали у организацији изложбе, херцегновском Секретаријату за културу који је подржао овај програм и Илији Мартиновићу који је пристао да своју изложбу направи у једном а други изложбени простор уступи за излагање младом колеги.

Поставку је отворила предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић. Подсјећајући на оцјену историчарке умјетности Маје Дедић која каже да Ђорђе Рашовић ликовима животиња које слика, најчешће су то вук и лисица, даје људска обиљежја.

– Ликови животиња говором свог тијела и понашањем добијају људска обиљежја и персонификују људе из свакодневног живота. Они нису лишени осјећајности – животињска лица говоре, облаче људска одијела, препуштају се пороцима, свакодневним уживањима, одмору, кувању, роштиљању, страсти, љубави, купању, игрању голфа, навела је Ђуровић и нагласила да ће ускоро Рашовић боравити три мјесеца у Паризу на резидуалном програму на Cite internationale des arts.

Биће то прилика, оцијенила је Ђуровић, да Рашовић на најбољи начин представи Црну Гору у иностраним умјетничким круговима али и да отвори путеве за друге младе ствараоце из наше земље да крену његовим стопама.

Рашовић има проблема са слухом и није био расположен за снимање али нам је његов сликарски свијет тумачила његова мајка која му је највећа подршка и у коју има безрезервно повјерење.

-Ђорђе је превремено рођен у близачкој трудноћи и од тада сам му стално читала бајке и басне. Он ни као дјечак није желио да прихвати слику животиња као искључиво сурових бића, хтио је да открије и њихову другу страну. Први је био вук, а онда лисица, па им је давао људске карактеристике и интересовања, казала Љиљана Рашовић.

Она додаје и да је пред одлазак у Париз Ђорђе радознао и узбуђен а очекује да добије добру размјену искустава и нови стваралачки замах.

Изложбу „Илузија живота“ у градској галерији „Јосип Бепо Бенковић“ можете погледати наредних десетак дана – а међу сликама о којима смо говорили просинуће и оне које наговјештавају нови, циклус и морске мотиве попут слика Барка, Ватерполист или Коноба.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here