Изложба „Дипломатија и стрип“ – озбиљност организације ХСФ-а

Као увод у овогодишње, 17. издање Херцегновског стрип фестивала у Павиљону Градске музике отворена је изложба под називом „Дипломатија и стрип“, организована у сарадњи са Амбасадом Француске, односно Француским Институтом из Подгорице.

Поставку чини седам, од 20 табли, а остатк публика ће имати прилике да види на свечаном отварању фестивала, у петак, 1. септембра у Галерији „Јосип Бепо Бенковић“, уз стручно вођење.

Јован Суботић и Небојша Мандић, организатори Херцегновског стрип фестивала

Дипломатија и стрип су показатељ колико је стрип комплексна умјетност и добар начин слања поруке, што Европска унија креативно користи за спровођење политике и пласирање инфромација везаних за заштиту животне средине, пијаћу воду, једнакост, људска права, казао је на отварању изложбе организатор ХСФ-а Јован Суботић.

– Сликом и ријечју најлакше је пласирати поруку и непосредно комуницирати са младом и старом популацијом. То је она озбиљна црта коју доносе стрип и наш фестивал, али коју нам је понекад јако тешко презентовати, јер се стрип на нашем подручју и даље сматра неком инфантилном или забавом ширих маса, или ставком везаном само за дјецу. Стрип је итекако везан за дјецу, али у исто вријеме шаље јако озбиљне и позитивне поруке – казао је он.

Дио поставке који је изложен у Павиљону, како је казао Суботић, показатељ је озбиљности организације фестивала, којег су подржале амбасаде Француске, Италије, Шпаније, Велике Британије, Словеније, Босне и Херцегновине, министарства Културе и медија и Економског развоја, општине Херцег Нови и Тиват, 20 хотела и цјелокупна туристичка привреда Херцег Новог.

– Наши промо материјали су посебни и представљају културолошко благо овог града. Ове године имамо 18 постера посвећених Херцег Новом, реномираних свјетских умјетника, који су херцегновске дестинације ставили у контекст стрипа и поклонили их нашем граду и фестивалу. То је све наше заједничко власништво и дио је наше завичајне збирке – казао је Суботић.

Изложбену колекцију чини импресивних 20 паноа, који су први пут изложени на Факултету политичких наука у Подгорици прије пар мјесеци, информисао је Небојша Мандић и додао да је повезница дипломатије врло уска и логична.

– Најбоља презентација неке од држава управо је култура, кроз изражај и наратив који стрип, као најкомплекснија умјетност пружа, која је доступна и лагана, а у ствари врло је озбиљна и може да пошаље врло јаку поруку – поручио је он на отварању изложбе у Павиљону.

Мандић је најавио да ће од јубиларног, 20. издања фестивала које је на програму 2026. Године, организацију преузети млађа генерација, која је током минулих година стасавала.

Свечано отварање 17. Херцегновског стрип фестивала заказано је за петак, 1. септембар на тргу Белависта у 20:30 сати уз отварање остатка изложбе „Дипломатија и стрип“, отварање изложбе свјетски познатог стрип умјетника Фернанда Дангнина „Зимска краљица“ у галерији Sue rider, али и уз концерт мостарског бенда Зостер и локалну екипу eDoll од 22 сата на тврђави Форте маре.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here