Изложба „Црногорско ћирилско штампарство XV и XVI вијека“ отворена у Херцег Новом

Изложба „Црногорско ћирилско штампарство XV и XVI вијека“ представљена је синоћ публици у Херцег Новом, у просторијама Матице  црногорске.

Према ријечима Јованке Вељовић, из Матице црногорске, изложба је отворена поводом обиљежавања јубилеја, 530 година од штампања прве књиге „Октоиха првогласника“ 1494. у државној штампарији династије Црнојевића.

-Oвом изложбом представљен је и сам рад штампарије Црнојевић. Након Прага и Новог Сада изложбу поново представљамо у Црној Гори, вечерас у Херцег Новом, а након тога изложба ће бити постављена и у другим градовима гдје Матица црногорска има огранке, каже Вељовић.

Изложбу је отворио предсједник Матице црногорске Иван Јововић.

– Изложба „Црногорско ћирилско штампарство XV и XVI вијека“ стигла је у Боку која се још у XV вијеку сусрела са изумом штампарства. Бока, а самим тим и Херцег Нови због свог специфичног кода заузима посебно мјесто када је у питању црногорска културна баштина, нарочито она средњовјековна која почива на успјешној синтези источне и западне цивилизације, каже Јововић

Према његовим ријечима, штампарска дјелатnост из XV и XVI вијека представља богату заоставштину која је трајно оплеменила црногорску културну ризницу, при чему треба указати да је наведени цивилизацијски искорак направљен у крајње неповољним друштвеним и  политичким околностима, у вријеме османске инвазије на Црну Гору. Такав развој догађаја је далекосежно измијенио културолошки образац Црне Горе.

-Такав развој догађаја је далекосежно измјенио културолошки образац Црне Горе. То је узроковало да се дјела средњoвијековне технике штампе из Црне Горе, као и оних штампариjа са црногорских простора, између осталих и Божидара Вуковића Подгоричанина и његовог сина Вићенца који су дјеловали у другим срединама, у кратком периоду, до краја  XVI  вијека потисну и нестану са краја Црне Горе. Мада богослужбене ћирилске књиге из ових штампарија налазимо у свјетовним и црквеним установама широм држава Балкана, али и на тлу некадашње Аустроугарске, казао је Јововић.

Изложену поставку чине 24 паноа димензија 80 x 110 цм.

-Изложба је уједно и повод да се присјетимо наше заједничке, како старословенске, тако и хришћанске баштине Црне Горе гдје публика има прилику да се директно упозна са црногорским ћирилским инкунабулама насталим до краја XV  вијека које представљају особену вриједност европске културе. У том контексту желим апострофирати чињеницу да међу словенским народима само Чеси, Хрвати, Црногорци и Украјинци имају инкунабуле, што је битан индикатор, наводи  Јововић.

Изложене фрагменте било је тешко прикупити.

-Како је наслијеђе црногорског средњoвијековног штампарства било расуто далеко ван земље поријекла, одлучили смо и успјели у намјери да фрагменте ових књига саберемо у цјелину, симболично отварајући процес враћања ове баштине у колективну меморију, навео је Јововић

Изложба ће у Херцег Новом бити отворена до 12.априла,  а током године наставиће пут кроз Црну Гору и градове европских земаља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here