Агробуџет 2024. представљен у Херцег Новом, опредјељено преко 75 милиона еура

Представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, у оквиру кампање коју спроводи овај Владин ресор, представили су данас у сали Скупштине општине Агробуџет за 2024. годину, пољопривредним произвођачима у Херцег Новом.

Уз Агробуџет, како је за РТХН казао самостални савјетник у овом ресору, Енис Ђокај, представљена је и подмјера 7.2, која се односи на прераду на газдинствима, а која ће се од ове године имплементирати кроз ИПАРД 3 програм.

Енис Ђокај, самостални савјетник у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде

– Подршка се као и прошле године односи на директна плаћања и мјере руралног развоја. Директна плаћања исплаћују се по грлу, површини, кошници или по броју живине. А кроз директна плаћања годинама се подржавају инвестиције у висији од 50% па и више – наводи он.

Ђокај информише да је национални Агробуџет ове године рекордног износа и већи је од 75 милиона еура, док је око 16 милиона односи на мјеру диверсификације економских активности у руралним подручијима у оквиру ИПАРД 3 програма.

– За пољопривредне произвођаче из Херцег Новог и ове регије интересантна је подршка за маслинарство, кроз коју ће моћи да добију средства за инвестиције које се односе на подизање нових засада маслина, набавку нових система за наводњавање са прикључном опремом. Такође, моћи ће да користе подршку која се односи на прераду маслиновог уља – најављује Ђокај.

Пољопривредни произвођачи, како је додао, моћи ће да добију подршку за максималну могућу инвестицију коју буду захтијевали.

Ђокај је истакао да интересовање пољопривредних произвођача из године у годину расте, тај позитиван тренд је видљив, поготово када је ријеч о младима који се окрећу овој врсти привреде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here