Из Мексика и Турске на ХСФ стижу Сандовал и Чинар

Херцегновски стрип фестивал (ХСФ) у свој портфолио уврштава још двије земље из којих у Црну Гору доводи врхунске умјетнике, па тако први пут на најпрестижнију стриповску манифестацију Југоисточне Европе долазе гости из Мексика и из Турске. То значи да ће мозаик специјалних гостију овогодишњег 18. издања ХСФ-а, које ће бити одржано од 6. до 11. септембра на више локација у Херцег Новом и Боки Которској, употпунити Тони Сандовал (Tony Sandoval) и Јилдирај Чинар (Yildiray Çınar).

Сандовал, који је по неким критичарима, можда и најбољи цртач стрипова данашњице, велики таленат најприје искориштава у разним дизајнерским и маркетиншким кућама, да би га након неког времена његова изузетна машта ипак усмјерила ка магичном свијету стрипа и илустрације. Као комплетан аутор, Тони сам издаје стрип “Nokturno” а касније и “Blacky Libro”. Овај рад га препоручује за сарадњу са стриповским ревијама и магазинима, као што су прије свега Tiniblas, Lluvia и Fausto. Ускоро добија прилику да ради за захтјевно француско тржиште гдје његов таленат у потпуности долази до изражаја, па је након успјешне сарадње са Пијером Пакеом (Pierre Paquet) на “Погледу преко рамена”, за Тонија небо било граница. Наставља рад за америчке, француске и шпанске издаваче, а неки од најзначајнијих наслова укључују “Џони Каронте, зомби детектив”, “30 дана ноћи”, “Вјетровити дан”, “Водене змије”, “1000 олуја”, “Епидемија меланхолије”, “Органика”… Номинован је три пута за најпрестижнију награду у свијету стрипа – „Ајзнер“ (Eisner Award).

Овогодишњи фестивал увеличаће специјални гости из више земаља које до сада нису имале представнике на херцегновској смотри девете умјетности, (попут САД, Естоније, Мексика), тако ће по први пут Херцегновски стрип фестивал имати специјалног госта из Турске, и то не било каквог госта, већ свјетску супер-звијезду Јилдираја Чинара (Yildiray Çınar).

Средином деведесетих у Турској са неколицином колега Чинар ствара издавачку групу “Capa Comics” са којом избацује неколико скромних независних фанзина. Група привлачи пажњу већих издавача, етаблира се, те до данашњег дана послује са успјехом и сарађује са највећим турским ревијама и магазинима. За ову групацију Чинар је створио ликове Сургуна, Маскелија, Карабасана и Иман Лимитед. Ускоро добија прилику да се окуша на америчком тржишту код издавача DWP за којег црта стрипове “Notingface” и “Песнице Правде”. Први велики посао добија на култном наслову “Savage Dragon” великог издавача „Image Comics“, након којег га примјећује сјајни писац Џеј Фербер са којим за истог издавача ради “Племените циљеве”. Остатак приче је историја. Чинар постаје редован сарадник највећих свјетских сценариста и два највећа свјетска издавача, „Marvel“ и „DC Comics“. Стиче статус звијезде на америчком тржишту и до данашњег дана црта најпознатије свјетске стрипове Супермена, Бетмена, Супергрл, Тин Титане, Легију суперхероја, Спајдермена, Капетана Америку, Икс-људе, Гвозденог човјека, Кејбла, Марвелсе и многе друге.

Тако са овом двојицом свјетских звијезда стрип стваралаштва, уз добитнике Ајзнер награда сјајних америчких умјетника Џил Томпсон (Jill Thompson) и Џин Ха (Gene Ha), те великих мајстора из Италије Танина Либератореа (Tanino Liberatore) и Матеа Алемана (Matteo Alemanno), као и Ерика Херенгела (Éric Hérenguel) из Француске, Ане Морозове (Anna Morozova) из Естоније, Џока (Jock) из Велике Британије, Херцегновски стрип фестивал у години свога пунољетства потврђује епитет културолошког чуда који су му надјенули свјетски умјетници током свог боравка у Херцег Новом.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here