Интензивне активности припадника Службе заштите и спасавања

Киша која је пала смањила је ризик од пожара, али се већ у наредних два дана стабилизацијом временских прилика и порастом температура ваздуха, очекује повећење потенцијалне опасности од пожара, због чега је опрезност  и даље неопходна.

Ватрогасци – спасиоци  су у сталној приправности и понављају апеле да се грађани и туристи максимално суздржавају од употребе запаљивих средстава, ложења на отвореном,  информише самостални савјетник I у Служби заштите и спасавања Општине Херцег Нови Зоран Гамбер:

Зоран Гамбер

– У протеклих седам дана било је интервенција на гашењу пожара. Прво је горило ниско растиње на Каменом, које су ефикасном акцијом ватрогасци убрзо угасили. Обавјештена је Служба комуналне полиције. Одвезена је вода за Азил за напуштене животиње на Диздарици. Обављене су асистенције Хитној помоћи, приликом транспорта болесних лица. На позив МУП-а Одјељење безбједности Херцег Нови, радили су на прању магистралног пута након удеса у Баошићу. Била је и интервенција на крову куће у центру Херцег Новог, са ризиком да падну црепови и угрозе пролазнике, навео је Гамбер.

Он је указао на проблем заглављених  лифтова у стамбеним зградама, гдје је такође била интервенција:

– Спасиоци су интервенисали на отварању лифта у којем се заглавио дјечак у стамбеној згради у Улици Пете Црногорске бригаде. Напомена, да би било потребно да управници зграда или ко управља зградом да остави на улаз у зграду обавјешетње код кога се налази кључ од лифта, како би се брже реаговало у оваквој ситуацији. У посљедње вријеме су се често дешавале овакве ситуације.

У протеклом периоду је угашено и моторно возило које је горило на путном правцу Сасовићи – Пресјека – Ластва:

– Пожар се проширио на ниско растиње у којем је ефикасном, правовременом интервенцијом пожар локализован и спрјечено је даље ширење на околну шуму, указао је Гамбер.

Организовано је прање мула и других јавних површина. Припадници Службе заштите и спасавања Општине Херцег Нови, учествовали су и у другим активностима на терену, асистенцији службама на отвореном простору и стамбеним објектима, обезбјеђењу манифестација, као и континуираним извиђањима у ризичним зонама.

Из Службе заштите и спасавања још једном апелују на све да стриктно поштују забрану ложења ватре на отвореном и да гасе електричне апарате. Евентуалну појаву пожара могу да пријаве на дежурни број телефона 123 који је нон – стоп на услузи.

– Киша је утицала на смањење ризика од пожара, али ће се ризик појачати након стабилизације времена за који дан и повећања температура ваздуха.

Невријеме у региону је донијело застрашујуће слике, а ми смо били поштеђени. Наводе се климатске промјене као узрок овим временским непогодама. Пратимо ситуацију и шта ће се дешавати јер је најављено да ће се и даље дешавати појаве циклона и непогода. Што се буде одлучило на нивоу државе и Служба заштите и спасавање ће у складу са том планском документацијом донијети стратегију дјеловања за Општину Херцег Нови, образложио је Гамбер.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here