Институт Игало очекује данас уплату из Фонда здравства за обављене услуге

др Саво Марић, в.д. директора Института Игало

Институт „Др Симо Милошевић“ од услуга пацијентима који се рехабилитују преко Фонда за здравствено осигурање има тренутно зарађених преко 330 хиљада еура, али и рачун који је у блокади на пар десетина хиљада. Могућа је уплата из Фонда већ данас док се за позајмицу Електропривреде, која би била значајна финансијска „ињекција“, још увијек чека модел на који начин би та уплата била реализована.

Како за РТХН информише в.д. директора др Саво Марић, могуће је да уплата за обављерне услуге према фондовским пацијентима буде реализована данас.

– То је око 330 000 еура. То неће бити авансна уплата, већ ће нам бити уплаћено онолико колико смо зарадили, односно  оно што смо одрадили према Фонду здравства – наводи он.

Марић објашњава да још чекају рјешење на који начин ће бити реализовати уплата позајмице у износу 600 000 еура, коју је одобрио одбор директора Електропривреде.

– Фонд здравства је у посебној позицији. Док Министарство финансија не одобри средства, Фонд њима не располаже, већ само оним које има. Да ли је могуће директно из Електропривреде уплатити на рачун Института је питање. Како нам је речено, пошто смо дужници Електропривреди, онда они не могу да нам уплате додатна средства. Углавном са министром финансија комуникација је преко предсједника Општине Херцег Нови, мени то лично не смета, важно је наћи рјешење, али сада смо у пат позицији што се тиче тих 600 хиљада – објашњава др Марић.

Иако је шпиц сезоне и приходи су релативно добри, како наводи др Марић, Институт на рачуну нема средстава због честих блокада.

– Било која зарада која стигне на рачун иде прво на деблокаду, па након тога новац уплаћујемо по приоритетима или како нас који добављач зове да му је важно. То је објашњене због чега не можемо доћи на зелену грану, јер константно нам стижу нови дугови, нове пресуде. Фактички, хронично смо у блокади – казао је он.

Др Марић је казао да су претходна два аванса каснила по десетак дана од уговореног датума, па је очекивана сума прослеђивала на приоритетне исплате. Када је уплаћен последњи аванс у висини од 600 хиљада, рачун је у блокади био на 300 хиљада, па је Иснтитут располагао тек са половином те суме.

Тренутна ситуација је јако добра, јер је рачун блокиран на мали износ, од пар десетина хиљада еура.

– Када бисмо добили ту уплату од 600 хиљада, то би била озбиљна цифра у овом моменту. Могли би да се одужимо појединим повјериоцима на прави начин. Ако будемо чекали још неколико дана, опет рачун може бити блокиран на већи износ па би били у већем проблему – казао је др Марић.

Поручио је да радује чињеница да се предсједник Црне Горе Јаков Милатовић укључио у рјешавање овог горућег питања. Менаџмент очекује посјету, како би могли разговарати о рјешавању дуга према Југобанци, али и другим проблемима у којима се Институт налази, као и о начинима изласка из кризе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here