Институт Игало као центар иновација у сектору здравственог туризма

Конференција Центра изврсности за биомедицинска истраживања, под називом „Одрживи здравствени туризам“, отворена је у Институту „Др Симо Милошевић“, а окупила је еминентне стручњаке из региона.

Министарство науке, културе и спорта 2020. године поставило је Институт за Центар изврсности биомедицинских истраживања, препозањући његов, али и потенцијал запослених, поручио је на отварању конференције вд директор, Саво Марић.

Он је појаснио да ЦЕБИМЕР не сачињава само Институт Игало, већ и партнерске фирме, које се баве истраживањима у областима медицине, биологије и хемије.

ВД директор Института Игало, др Саво Марић

– Програм је заснован на стратегији паметне специјализације, који ће се бавити медицинским туризмом и животном средином. Радиће се о процјени љековитог блата – пелоида, радиће се са љековитим биљкама и наравно, имплементацијом нових медицинских метода у лијечењу – казао је он.

Марић је изразио наду да ће програм успјети и да ће постићи очекиване резултате и донијети финансијску добит, како би био исплаћен и рад Института.

Према ријечима директора Директората за биомедицину и трансплантацију Министарства здравља, др Дејана Павличића, који је у име Владе поздравио учеснике, овај ресор је препознао значај и блиставу будућност биомедицине као науке, па је и у организационом смислу Дирекција за биомедицине и трансплантацију подигнута на ниво Директората за биомедицине и трансплантацију.

Директора Директората за биомедицину и трансплантацију Министарства здравља, др Дејан Павличић

Црна Гора је препозната као дестинација одрживог и здравственог туризма, који даље треба унапређивати, поручио је др Павличић.

– Државна академска и пословна заједница традиционално располажу капацитетима за научно-истраживачки рад и иновације у сектору туризма, генерално, док су у сектору здравства ови капацитети фокусирани на одређене сегменте медицинске специјализације, то јест рехабилитационе медицине са изврсним резултатима – наводи он.

Др Павличић је истакао да Министарство здравља подржава све иновативне процесе, посебно оне који укључују примјену достигнућа биомедицине, а који доприносе свеопштем побољшању и унапређењу Система здравствене заштите Црне Горе.

У име града домаћина добродошлицу је учесницима пожелио потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур, истакавши да Институт „Др Симо Милошевић“, са традицијом дугом више од седам деценија, представља институцију од посебног значаја за наш град и државу.

Потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур

Он је истакао да су претпоставке за даљи развој истраживачко-иновативни програми, попут Центра изврсности за биомедицинска истраживања, изразивши задовољство  што је прва конференција у Игалу окупила међународне стручњаке око важне теме као што је „Одрживи здравствени туризам“.

– Увјерен сам да ће ова конференција понудити нове податке, идеје и погледе на одрживи развој здравственог туризма, који ће користити свим учесницима. Имајући у виду да је одрживост једно од кључних питања за функционисање установа као што је Институт Игало, вјерујем да ће овај скуп бити од изузетног значаја за запослене у нашој бањи – поручио је Мустур.

Предсједница организационог одбора и медицинска директорица Института, Др Марина Делић одржала је прво предавање, које би требало да обједини  све тематике које ће обрађивати током два дана рада Конференције.

Предсједница организационог одбора и медицинска директорица Института, Др Марина Делић

– Свјетска здравствена туристичка организација дефинише одрживи туризам, који у потпуности узима у обзир тренутне и будуће економске, друштвене и еколошке утицаје, како би се задовољиле потребе посјетиоца, сектора, животне средине и дестинације. Одрживи развој и туризам заснивају се на три главна стуба: еколошку, друштвену и економску одрживост. Истраживања Европске комисије показују да велики број грађана ЕУ чак 49 одсто је спреман да путује због здравствених разлога. Старије особе представљају велики тржишни удио и захтијевају прилагођавање услуга – навела је др Делић.

Она истиче да је у Европској туристичкој стратегији Европска комисија поставила као циљ побољшање приступачности туристичких услуга, како би мотивисала заитересоване стране да створе што веће знање о профилима путника са специгфичним потребама и да процјене економске утицаје и туризам прилагоде старијим путницима кроз тзв. ејџ френдли (Age Frendly) туризам.  

Директор Института за јавно здравље Црне Горе, Игор Галић сматра да је значај ове конференције не само са аспекта туризма, већ са аспекта цјелокупног здравственог система.

Директор Института за јавно здравље Црне Горе, Игор Галић

– У међусобној комуникацији и размјени искустава између стручних људи из обије области можемо доћи до врло значајних података који се касније могу искористити. Након двије године пандемије, оваква врста конференција је освјежавајућа и даје неку нову енергију за рад на бази искустава из претходног периода –  сматра Галић.

Програм конференције настављен је данас предавањем проф. др Милице Лазовић са Медицинског факултета Универзитета у Београду.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here