Институт „Др Симо Милошевић“ добио нову шансу

Деблокада рачуна велики је корак ка разрјешењу веома компликованог проблема у којем се налази Институт „Др Симо Милошевић“, који је овим заједничким потезом Владе Црне Горе и мањинског акционара компаније ХТП Виле Олива, добио нову шансу да постане врхунски црногорски бренд здравственог туризма, поручено након данашње посјете представника Владе.

Потпредсједник Владе за рад, образовање, здравство и социјалу др Срђан Павићевић је казао да је излазак из кризе конципиран у марту, након чега су услиједили договори и разговори, а најважније синергија и повјерење са свих страна.

Др Срђан Павићевић, потпредсједник Владе за рад, образовање, здравство и социјалу

–   Од данас иде тих шест мјесеци, што је најбитније, за прављење елабората, односно квалитетне студије о реструктурирању Института. Квалитетна студија подразумијева јасну елаборацију са више сегмената, мултицентричну, која ће обухватити туризмологију, хотелијерство, угоститељство, а посебно медицину, поготово физикалну терапију и рехабилитацију. Из свих тих елемената морају бити квалитетни елаборати и планови. Биће укључени међународни експерти, тражићемо савјете, али и комплетирање квалитетних екипа које то могу да изнесу – навео је он.

Павићевић је захвалио Жарку Ракчевићу што је у тешкој ситуацији био довољно друштвено одговоран да схвати импозантност и вриједност овог пројекта и маневра његове улоге у спашавању Института.

Деблокада рачуна Института представља први и велики корак ка рјешењу комплексног проблема који је ова Влада затекла, казао је министар здравља Војислав Шимун.

Др Војислав Шимун, министар здравља

– Влада на челу са премијером Милојком Спајићем је показала изузетну умјешност и самим тим данас имамо скуп који је резултирао повољном вјешћу. Ово је привремено рјешење, а наредни корак представља План реструктурирања. Он мора бити донесен након дубоке анализе, гдје ће бити консултовани и међународни стручњаци. Институт за нас нема алтернативу. Влада стоји иза Института Игало, запослених и пацијената. Овакве медицинске процедуре могу да буду остварене једино у Институту, а велики број корисника су наша дјеца и грађани. Сигуран сам да ћемо након шест мјесеци донијети квалитетно рјешење и на тај начин изаћи из кризе и имати системско рјешење, те да ће Институт Игало засијати пуним сјајем како заслужује – поручио је Шимун.

Највећи мањински акционар Жарко Ракчевић подјсетио је да су прије двије недеље на конференцији обећали да ће одблокирати рачун Института и отклонити опасност од стечаја.

Жарко Ракчевић, ХТП Виле Олива

– Јуче је Влада преко Фонда здравства уплатила пет милиона, ХТП Вила Оливе као мањински акционар је такође уплатила пет милиона, тако да смо једну фазу завршили са десет милиона еура. Деблокиран је рачун, радници си су примили двије плате, отклонили смо опасност од Југобанке и вјерујем да је Институт добио нову шансу – истакао је он.

Ракчевић је казао да је бескаматна позајмица на седам мјесеци до краја јануара, до када би требало да се уради План реструктурирања

– Институт има шансу.  Да нема не би ни прије шест  година ХТП Вила Олива улазила у ову причу. Институт прије свега треба грађанима Црне Горе којима је неопходна рехабилитација, треба Црној Гори и Херцег Новом. Вјерујем да Институту требају инвестиције и да Институт мора, почевши од Друге фазе да се доведе на четири звјездице да би обезбједио адекватан комфор грађанима Црне Горе, да се врате не само Норвежани него и Западна Европа и да се шири тржиште. Вјерујем у Институт и већину запослених који су заиста дали препознатљив печат у рехабилитацији хиљада грађана Црне Горе – казао је Ракчевић.

Директор Института Зоран Ковачевић је казао да је након седам мјесеци скинута блокада са рачуна Института те да највећу захвалност за то дугују Влади у садашњем мандату.

Зоран Ковачевић, извршни директор Института Игало

– Захвалност поред запослених дугујемо и повјериоцима који су све ово вријеме показали разумијевање за проблеме у којима се Институт налази и обраћам им се за додатно разумијевање за потребних шест мјесеци како би се креирао план реструктурирања и како би се обезбједила средства потпуно усклађена са законом и ријешила сва дуговања – поручио је он.

Ковачевић је казао да је уплатом од 10 милиона скинута блокада од 7,3 милиона еура, а остатак ће бити распоређиван у складу са динамиком и разговорима које су имали са повјериоцима.

Исплаћене су двије зараде, ускоро ће бити трећа, а Ковачевић очекује да ће се након тога успоставити нормализација у исплати зарада.

Предсједница Синдиката Марија Обрадовић је истакла да се од јуче у Институту лакше дише, јер је дуг према Југобанци је ријешен и испуњена су сва обећања на чему су сви запослени захвални.

Др Марија Обрадовић, предсједница Синдикалне организације Института Игало

– Велика захвалност свим запосленима који су у заиста у тешкој атмосфери, егзистенцијалној угрожености и великим проблемима са којима смо се суочили, не само ове него и прошле године, остали да раде професионално и како Институт заслужије. Надам се да ће План реструктурирања којег очекујемо у наредних шест мјесеци донијети новчана средства за инвестиције у Институт и да више не чекамо плате, остати доследни рехабилтацији наших црногорским пацијента и вратити се на међународно тржиште гдје смо били деценијама, казала је Обрадовић.

Министар Јанко Одовић је рекао да је ова Влада показала да је одговорна и да је у веома тешким условима нашла законско рјешење да помогне Институту.

Јанко Одовић, министар просторног планирања, урбанизма и државне имовине

– Показало се да када се врати повјерење међу судионицима имамо темељ за успјешну причу – казао је Одовић.

Влада, како је рекао, неће измишљати топлу воду, јер ће имати стручне људе који ће направити план реструктурирања, казао је Одовић и истакао да се сада не може говорити о продаји било ког дијела имовине Института. Најавио је стављање у функцију базена и изградњу основне школе на дијелу земљишта у власништву Института. Рекао је да се не би одрекао Титове виле која је туристички потенцијал Херцег Новог.

Састанку у Институту присуствовали су још и министарка радa и соцјалног старања Наида Нишић, посланик у Скупштини Црне Горе Јован Суботић и предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here