Инспирација за роман „Песма о три света“ љубав према Боки

Нови роман Владимира Пиштала „Песма о три света“ у издању “Агоре”, представљен је синоћ у фоајеу Дворане Парк, у оквиру Дана Београда на 55. Празнику мимозе.

Према ријечима уредника и издавача књиге „Песма о три света“ Ненада Шапоње, роман је другачији од свега што читамо у савременој прози.

-У књизи постоји низ метафора, као када руске бабушке вадите једну по једну, тако и ова прича која је пустоловни роман једне младе жене која је отета у Перасту, била робиња у Тунису, у Сјверној Америци, живјела на различитим континентима. Уствари испјевала пјесму о три свијета, три културе, о нашем јединственом свијету, казао је Шапоња.

Прича прати жену из Боке Озану, која казује пјесму о женском Дон Кихоту у бурно доба колонијализма и откривања нових свјетова, како објашњава аутор, инспирација за књигу била је љубав према Медитерану и Боки.

-И жеља да се истражи историја Боке, која је старија од 19. вијека, од Југославије, Аустроугарске, која иде у вријеме Венеције или чак и раније. Изненадио сам се колико људи мало знају о венецијанској прошлости Боке која је трејала више од 400 година. Ако је Југославија постојала 70 година, замислите онда како дјелује 400 година, истакао је Пиштало.

Оксана је импресивна жена која је способна да разумије позицију свог непријатеља, казао је Пиштало.

-Позиција жене је  осјетљивија, рањивија него позиција мушкарца и то је оно што сам хтио да представим. Читав свијет је пун учитеља и господара и дан данас. Питање је да ли говоримо о разним културним размјенама, али немамо културне размјене са исте позиције моћи, неки људи имају већу неки мању и немојмо се правити да је то исто. Нарочито прича у 17. 18. вијеку та прича са мање позиције моћи. Процјена и разумијевање тог питања био је мој начин да говорим са позиције жене, истакао је он.

Роман „Песма о три света“ је 2023. године добио награду Матице српске „Бескрајни плави круг“, а прије седам дана „Шпиро Матијевић“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here