Инфлација и даље расте, цијене за годину порасле за 17,5%

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Цијене производа и услуга личне потрошње, мјерене индексом потрошачких цијена, у новембру у односу на октобар у просјеку су више за 0,9%. Потрошачке цијене у новембру 2022. у односу на исти мјесец претходне године, у просјеку више су за 17,5%, подаци су Монстата.

Највећи утицај на мјесечну стопу инфлације имали су раст цијена у групама: млијеко, сир и јаја; гориво и мазиво за моторна возила; стварне ренте које плаћају станари за примарно боравиште; месо; ципеле и остала обућа; одјећа; риба и морски плодови; услуге за одржавање и поправку станова.

Потрошачке цијене у периоду јануар-новембар 2022. године, у поређењу са истим периодом претходне године, у просјеку су више за 12,7%.

Посматрано по главним групама производа и услуга према намјени потрошње, у новембру 2022. године у односу на претходни мјесец, забиљежен је раст у групама: Превоз (2,8%); Храна и безалкохолна пића (1,0%); Одјећа и обућа (1,0%); Остала добра и услуге (1,0%); Становање, вода, струја, гас и друга горива (0,8%); Рекреација и култура (0,8%); Намјештај, опрема за домаћинство и рутинско одржавање стана (0,4%);

Комуникације (0,2%); Алкохолна пића и дуван (0,1%), док је пад цијена забиљежен у групама: Ресторани и хотели (-2,2%); Здравље (-0,7%).

Цијене осталих производа и услуга нису се битније мијењале.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here