ИЈЗ: У Црној Гори нема регистрованих случајева хепатитиса непознатог поријекла

Институт за јавно здравље Црне Горе у сарадњи са јавно-здравственим међународним партнерима прати појаву тешког акутног хепатитиса непознате етиологије који је регистрован код углавном претходно здраве дјеце, узраста од једног мјесеца до 16 година (већина дјеце углавном су млађа од 10 година). Од укупног броја пријављених, око 10% дјеце, захтијевало је трансплантацију јетре и до сада је пријављен један смртни исход.

Код обољеле дјеце доминантни су гастроинестинални симптоми (бол у трбуху, дијареја, повраћање, повећане вриједности ензима јетре) и жутица. У већини случајева дјеца нијесу имала повећану тјелесну температуру.

Детаљна епидемиолошка и лабораторијска истраживања су још увијек у току, како би се утврдила основна етиологија болести. Случајеви су тестирани на низ различитих узрочника, а најчешће пронађени патогени су аденовирус и САРС-КоВ-2.

Земље у којима су регистровани случајеви оболијевања појачале су систем надзора. За сада није регистрован ниједан суспектан случај наведеног акутног хепатитиса непознатог поријекла у нашој земљи. Неопходно је поштовање општих превентивних мјера са посебним акцентом на хигијену руку.

Институт за јавно здравље Црне Горе прати тренутну епидемиолошку ситуацију везану за појаву овог тешког облика акутног хепатитиса, о којој ће јавност бити благовремено обавјештена, саопштено је из ове установе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here