ИЈЗ: ПРЕМИНУЛО 167 ПОТПУНО ИМУНИЗОВАНИХ ОСОБА


Од укупно потпуно имунизованих 240 109 особа у Црној Гори регистровано је 167 смртних исхода након обољевања од КОВИД-19 инфекције, што представља 0,07%, саопштено је из Института за јавно здравље.

До данас, у Црној Гори је једном дозом вакцина против КОВИД-19 инфекције имунизовано 56,8% пунољетних становника, са двије дозе вакцинисано је 52,9%, а са три дозе 8,9%.
Највећи број особа је вакцинисано инактивисаном Синофарм вакцином, њих 63% од укупног броја вакцинисаних особа, затим оних који су вакцинисани Фајзер вакцином 24.8%; АстраЗенека вакцину је примило 9.4% и 2.4% Спутњик В вакцину.
У Црној Гори имунизација против КОВИД-19 инфекције је започела у фебруару 2021. године и прва вакцина која је добављена и употребљена је била Спутник В. Отпорност коју су грађани стекли вакцинацијом било којом вакцином у том периоду доказано је да временом слаби и да је након пет мјесеци од примљене друге дозе неопходна додатна, трећа, бустер доза за јачање имуног одговора.

Пратећи званичне препоруке међународних кредибилних организација Национално савјетодавно тијело за имунизацију Црне Горе (НИТАГ) је у претходном периоду предложило, а Министарство здравља одобрило јасне смјернице које се тичу вакцинације трећом, додатном дозом које можете погледати на следећем линку:https://www.ijzcg.me/me/novosti/nove-preporuke-u-odnosu-na-vakcinaciju-protiv-covid-19-02102021g, саопштено је из ИЈЗ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here