ИЈЗ: НИЗАК ОБУХВАТ ВАКЦИНАЦИЈОМ ПРОТИВ МАЛИХ БОГИЊА

Институт за јавно здравље Црне Горе

Институт за јавно здравље Црне Горе у сарадњи са УНИЦЕФ-ом и Министарством здравља, покренуо је низ активности које имају за циљ пружање подршке изабраним педијатрима у домовима здравља и подстицање вакцинације ММР вакцином. Један од циљева је и упознавање самих грађана, тј. родитеља са ризицима неправовремене вакцинације против малих богиња, како би информисано доносили одлуке, саопштено је из ове установе.

Апелују на родитеље да све дилеме које имају у вези са ММР вакцином рјешавају са изабраним педијатрима. Институт за јавно здравље стоји на располагању за све дилеме у вези са ММР вакцином и још једном позивају на правовремену вакцинацију како би заштитили најосјетљивије и осигурали им здраво и безбрижно дјетињство.

Како додају, мале богиње (морбили) једна су од најзаразнијих болести. Прије увођења вакцине, честе цикличне епидемије морбила односиле су чак 2,6 милиона живота годишње према подацима СЗО. Након увођења ММР вакцине број смртних случајева смањио се за 73%, у периоду од 2000. до 2018. године. Међутим, ефекти вакцинације ММР вакцином зависе од обухвата. Пандемија коронавируса донијела је са собом бројне изазове. Један од њих је правовремена вакцинација дјеце против заразних болести у складу са каленадром обавезне имунизације. Напори да се сустигну циљеви када је ријеч о обухвату вакцинисане дјеце ММР вакцином додатно су отежани.

-У Црној Гори тек 34% дјеце рођене 2019. године је вакцинисано ММР вакцином. Ово је изузетно низак обухват. За постизање колективног имунитета, када су у питању морбили, потребно је достићи обухват вакцинацијом од 95%. У овом тренутку само међу дјецом рођеном 2019. и 2020. године на морбиле је осјетљиво око 11.000 дјеце, наводе из ИЈЗ.

Чак 20.000 дјеце млађе од 18 година није примило ниједну дозу ММР вакцине, док другом дозом није вакцинисано око 24.700 дјеце. Укупан број дјеце млађе од 18 година вакцинисане првом дозом ММР вакцине је 126.410, док је другом дозом вакцинисано 98.424 или 67%.

Овако ниским обухватом вакцинације ММР вакцином ствара се ризик потенцијалној, новој епидемији, закључено је у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here