Игњатије Марић трећи на литерарном конкурсу „Здравље је без дувана“

Поводом 31. маја, Свјетског дана без дувана, Црногорско друштво за борбу против рака, у сарадњи са ЈУ ,,Дјечјим савезем Подгорица“, организовало је Наградни конкурс за ликовне и литерарне радове за ученике основних школа у Црној Гори, на тему ,,Здравље је без дувана“.

Добитник треће награде стручног жирија је Игњатије Марић, ученик VIa ОШ ,,Илија Кишић“, чија је менторка Тамара Комар. У саставу жирија били су професорице Сања Војиновић, Барбара Симоновић и професор Милош Милачић.

Према ријечима менторке Тамаре Комар, Игњатије Марић истовремено и дјечије искрено и духовито, али нимало незрело и наивно, без трунке додворавања и патетике, упозорава на штетност дуванског дима по људско здравље.

-А почиње од почетка, од првог удаха чистог ваздуха који стварају океани и дрвеће. И док мајке гледају своје мале уснуле јунаке, а очеви како расту њихове принцезе, Игњатије примјећује да у рукама неких родитеља ,,стално гори цигарета“ и не устеже се да помене смрад и отров који отежавају рад плућа, па она ,,тешке битке воде“, истиче Комар.

Марићеву пјесму чини седам строфа од четири стиха – катрени.

-Претпоследњи катрен у форми је реторског питања: ,,Како дијете може бити/ Здраво, право и без мана/ Кад му ваздух затровасте/ Отровима из дувана?“ Да би у последњем катрену своје награђене пјесме, попут неког зрелог дјечијег пјесника закључио ,,Да су Богу били мили/ Човјек-пушач и цигара/ На глави би крај ушију/ Дим куљао из сулундара“, закључује Комар.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here