И у Бару велика подршка грађана за спас Института Игало

Након Никшића, Будве и Херцег Новог, велики број грађана је и синоћ у Бару исказао солидарност са запосленима у Институту „Др Симо Милошевић“ у Игалу. На шеталишту је прикупљено око 700 потписа за спас ове здравствено-рехабилитационе установе.

Петицијом, коју је у оквиру кампање “Сви заједно као један, Институт је свима вриједан”, покренула Унија слободних синдиката Црне Горе, до сада је подршку опстанку Института дало преко три хиљаде грађана.

Фото: Ферал Бар

У име организатора, потписивању петиције присуствовали су генерални секретар УССЦГ Срђа Кековић, предсједник Скупштине Општине Херцег Нови Иван Отовић, секретар Секретаријата за друштвену дјелатност и међународну сарадњу Општине Херцег Нови Митар Кисјелица, одборница Марина Вукаловић и повјереница УССЦГ за општину Бар Новка Јанковић.

Предсједница Синдикалне организације Института др Марија Обрадовић је за “Ферал Бар” истакла да им је оволика подршка грађана Црне Горе дала снагу да истрају у борби за његов опстанак, те да, након недавних догађаја, ипак има мјеста оптимизму.

-Много нам значе ријечи и реакције људи приликом потписивања петиције. Када нам на примјер, мајке са дјецом које су биле на рехабилитацији кажу да смо им спасили дјецу, омогућили им да ходају и да воде квалитетнији живот. Такође, и старији пацијенти након разних операција, након срчаних или можданих удара, то су дивне ријечи и невјероватна подршка. Има мјеста оптимизму, јер се не можете оглушити о чињеницу да смо ми једина установа за медицинску рехабилитацију у Црној Гори и ми немамо алтернативу. У случају да изгубимо Институт Игало сви грађани Црне Горе биће на губитку, без обзира одакле су, јер ће изгубити оно што је загарантовано Законом о здравственој заштити као и Законом Црне Горе – право на лијечење и рехабилитацију. Оптимизма има и због чињенице да се почело ријешавати питање дуга према Југобанци. Тај кредит је стар више од 40 година и, на нашу несрећу, сада је дошао на наплату, међутим постоје неке индиције да ће се проблем ријешити кроз рехабилитацију држављана Србије у Институту, тако да нам је и то пробудило наду. Оно због чега смо и даље несрећни је чињеница да још чекамо три плате – мајску, јунску и јулску, без неке нарочите наде да ћемо их ускоро добити, али мислим да се држава не може оглушити о оволики интерес грађана Црне Горе и о важност Института Игало, па се надамо да ће и тај проблем ускоро бити ријешен, поручила је Обрадовић.

Предсједник СО ХН Иван Отовић је истакао значај Института за Херцег Нови и за читаву Црну Гору, поручивши да има охрабрујућих момената и да треба наставити институционалну и ванинституционалну борбу за спас Института.

Фото: Ферал Бар

-На састанку министара финансија Црне Горе и Србије се нешто конкретније причало о рјешавању дуговања које Институт “Др Симо Милошевић” има према некадашњој “Југобанци” и вјерујем да је то неки позитиван помак. Стечај Института је нешто што би било девастирајуће, како за Херцег Нови тако и за Црну Гору, јер није ријеч о “обичном”предузећу; ријеч је о једином рехабилитационом центру тога типа у Црној Гори, а можемо рећи и једном од најбољих у овом дијелу Европе. Тиме не би било не само угашено једно предузеће, него би била ускраћена здравствена заштита држављанима Црне Горе, као и свим онима из региона који последњих пола вијека долазе на рехабилитацију у Институт. Морамо сви заједно да подржимо ову иницијативу и да се институционално и ванинституционално боримо за спас Института “Др Симо Милошевић”, јер је то један од најпрепознативљивијих брендова Црне Горе, поручио је Отовић, апелујући на будућу Владу да пронађе одрживо рјешење овог проблема, а не привремени бај-пас.

У оквиру кампање, и данас ће од 18:00 до 20:00 сати бити организована блокада граничних прелаза према Хрватској. Потписивање петиције на Тргу Николе Ђурковића у Херцег Новом је настављено још неколико дана од 9:00 до 12:00 сати, следеће седмице биће организовано у Пљевљима и Бијелом Пољу, а затим и у Колашину и на Цетињу.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here