ХСФ високо позиционирао Херцег Нови на мапи културних догађаја

Министар економског развоја и туризма  Горан Ђуровић отворио је вечерас на Тргу Белависта Херцегновски стрип фестивал који је и ове године окупио позната свјетска и регионална имена девете умјетности.

-Данас у дигиталном добу када су старији постали страствени колекционари, а млађи откривају девету умјетност путем видео игара, филмова и серија посебна је обавеза , али и привилегија чувати и промовисати овај вид стваралаштва. Драго ми је да већ 16. годину манифестација Херцегновски стрип фестивал то чини са успјехом, окупљајући бројне ауторе и љубитеље стрипа са простора који је одавно превазишао границе региона, казао је Ђуровић и истакао да као важан културни догађај фестивал својом јединственом и квалитетном понудом даје посебан шарм Херцег Новом почетком септембра и на најбољи могући начин традиционално продужава љетну туристичку сезону.

– Радује нас што манифестација расте из године у годину кроз све већи број посјетилаца, специјалних гостију и атрактивних музичких програма који прате садржаје везане за стрип. Министарство економског развоја и туризма препознало је тај квалитет и дало подршку фестивалу који је Херцег Нови ставио на свјетску мапу Комикона, рекао је Ђуровић.

 Влада је за културне манифестације широм земље овог љета издвојила скоро пола милиона еура.

-То показује нашу рјешеност да културне садржаје позиционирамо високо као важан и неизостван дио домаће туристичке понуде. У временима у којима се стрип као вид умјетности, али и друштво као њен конзумет, суочавају са различитим промјенама и бројним изазовима чини ми се да су нам супер хероји потребни више него икада, закључио је Ђуровић.

Амбасадорка Италије у Црној Гори Андрина Марсела  истакла је да ће Амбасада и даље подржавати организацију Херцегновског стрип фестивала.

-Ја сам одрасла уз стрипове. За моју љубав према стрипу заслужан је мој старији брат, који је почео са стрипом Алан Форд, затим Мистерију , Дилана Дога и све остале сјајне јунаке издавачке куће Серђо Бонели Едиторе. У нашиј породици је стрип толико заступљен  и важан да користимо фразе из стрипова. Важно је што је стрип умјетност битан фактор у одрастању особа. Стрип успјева да нам покаже умјетничку слику да развије причање прича, начин да се обраћате другима  са једним снажним гласом и преснажном поруком. Не само ове, већ дуго година Амбасада подржава овај сјајни фестивал и наставиће да га подржава и у наредне четири године мог мандата, казала је Марсела.  

Државни секретар у Министарству културе и медија Ватрослав Белан истакао је да  ХСФ окупља актере регионалне сцене девете умјетности али и велика свјетска имена стрипа.

-Виталност овог фестивала, његову изузетну стваралачку енергију, осјећа цијели  град кроз осмишљене програме на различитим локацијама, који  ангажују локалну заједницу али и бројне посјетиоце.  Покренут  као независна иницијатива и акција цивилног сектора  фестивал је израстао у један од кључних програма алтернативне херцегновске сцене и сада представља важан датум у културном календару града, казао је Белан и нагласио да је ХСФ  свој допринос дао догађајима који су својом креативном снагом Херцег Нови довели  у најужи избор за културну престоницу Европе.

-Све  већом интернационализацијом програма као и бројним познатим гостима који су цртали Херцег Нови и његове  препознатљиве грађевине,  својим  аутентичним рукописом, ХСФ на  најбољи начин наставља културну традицију града и смјешта се у контекст мјеста препознатљивих по креативности  нових умјетничких израза, рекао је Белан.  

 Програм отварања ХСФ-а настављен је у галеријама  „Јосип Бепо Бенковић“  и „Сју рајдер“ гдје су приређене изложбе  радова специјалних гостију и херцегновских аутора Николе Ћурчина и Ђорђа Каменаровића, као и изложба „Аутори из Србије и француски издавачи“.

На  Канли кули од 22 сата планирана је забава и концерт „Прљави инспектор Блажа и кљунови“ .

Већ сутра биће одржана и прва школа и радионице цртања стрипова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here