Хитно снизити акцизе на гориво

Лого/ УССЦГ

Унија слободних синдиката Црне Горе позива Владу Црне Горе да, не чекајући ново поскупљење нафте и нафтних деривата, искористи могућност умањења акциза и тиме, пратећи акцију ограничавања маржи на 43 производа (око 500 артикла), заокружи пакет помоћи и подршке грађанима и привреди у заштити од изражене инфлације.

-Чињеница је да висока цијена горива доприноси додатном удару на буџет наших грађана, а која се опет приближила рекордним вриједностима. Подсјећамо да је Влада Црне Горе 9. маја 2022. године, искористила могућност доношења Одлуке о привременом умањењу акцизе за промет безоловног бензина и гасних уља у износу од 40%, чиме је тадашњу цијену снизила у просјеку 0,14 – 0,18 центи/литру, у зависности о којој врсти горива се радило. Тим поводом УССЦГ се у протеклих 12 мјесеци више пута обраћала Министарству финансија позивајући га да предложи Влади Црне Горе поновно активирање Одлуке о умањењу акциза у износу не мањем од 40%, с обзиром да је иста престала да важи 27. фебруара 2023. године.

Као што смо то више пута истицали, у тешким временима посебно је важно да се терет кризе што равномјерније подијели што подразумијева да они који имају више понесу већи дио терета у корист оних које криза драстичније погађа. Дакле, очекујемо да Влада промптно реагује, одрекне се дијела прихода од акциза и тако поново искаже жељу да помогне привреди и грађанима у овим инфлаторним временима, наведено је у саопштењу Уније слободних синдиката.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here