Хитна санација дијела Новосадске плаже, ускоро тендер за израду пројекта за ефикаснију заштиту тог дијела обале

Јавно предузеће за управљање морским добром расписало је тендер за избор извођача за санацију дијела Новосадске плаже на којој је урушен један дио бетонске плоче површине 60 метара квадратних. Вриједност радова је око 13.000 еура а средства су обезбијеђена кроз ставку ванредне и хитне санације у зони морског добра.

Руководилац Службе за уређење и изградњу морског добра Сандра Шкатарић објашњава да су након изласка на терен из стручне службе дали предлог мјера за санацију оштећеног дијела а ушли су у процедуру одмах након усвајања буџета јавног предузећа за ову годину.

-Након усвајања плана коришћења средстава за 2024, који је усвојен тек крајем марта стекли су се услови за санацију тог оштећења јер је Јавно предузеће у обавези да примјењује Закон о јавним набавкама, покренут је поступак за избор извођача радова. Предвиђени радови су вриједности  13. 172 еура  а средства су обезбијеђена кроз ставку ванредне и хитне санације у зони морског добра, казала је Шкатарић.

Објашњава да је Новосадска плажа изложена јаким ударима таласа и подсјећа да је  прошле године санирано још једно оштећење на том дијелу обале.

-Међутим овај локалитет није обухваћен претходним санацијама, већ се ради о другом дијелу Новосадске плаже који се налази уз дио који је раније саниран, тако да је Јавно предузеће отпочело активности на избору извођача радова, наводи Шкатарић.

Због почетка туристичке сезоне планирано је да се извођач изабере у минималном законском року а након потписивања уговора рок за извођење радова је 30 дана.

Предстојећа санација само је привремено рјешење стављања у функцију ове плаже. У Јавном предузећу за управљање морским добром предвиђају израду пројектне документације како би трајније заштитили Новосадску плажу:

-Врло брзо ће бити расписан јавни позив за израду пројекта за цијели дио Новосадске плаже а уколико све буде како треба у идућој години би бирали извођача. Почетком ове године једнострано је раскинут уговор са понуђачем који није у уговореном и законском року израдио пројектну документацију и сада улазимо у нову процедуру. Предвиђена средства за израду пројектне документације су око 30 000 еура, тако да ће тај јавни позив бити објављен током јуна, најављује Шкатарић.

Јавно предузеће за управљање морским добром покренуло је процедуру и за санацију купалишта на Савини али због дужине трајања поступка до сезоне ће имати само изабране извођаче, па ће санацију највјероватније, радити након завршетка туристичке сезоне.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here