ХГИ – из Тивта пловимо ка западу!

Парламентарни избори 2023.

На шеталишту на Пинама, кандидати са листе „ХГИ. На правој страни свијета“ су упознали грађане Тивта са вриједностима, циљевима и идејама за које ће се залагати у новом сазиву парламента Црне Горе.

ХГИ у свом програму свим грађанима Црне Горе нуди јасан еуропски правац, окретање зеленим економијама, оздрављење образовног сустава, останак младих у својој држави, хуманији и ефикаснији здравствени сустав, враћање значаја спорту, култури и умјетности и изнад свега, и, прије свега, бригу о особној и правној сигурности у овим бурним временима.

Илија Јановић, потпредсједник ХГИ, рекао је да је ова партија од свог оснутка „прозор Црне Горе ка Западу“. ХГИ, иако мањинска, дослиједно заступа вриједности које су већинске, јер су дубоко људске и животне, а заштиту права хрватске и сваке друге националне мањине, представници ове листе схватају као дио интереса цјелине.

„У послиједње три године, ове вриједности су запостављене а еуропски пут Црне Горе готово заустављен, због чега морамо пронаћи изгубљени компас и наставити давно започету пловидбу ка нашем главном одредишту: лијепом и мирном суживоту у Еуропској унији, ка уређеном суставу јаких институција, правне сигурности, пуне националне равноправности, ка друштву сретних обитељи и успјешних појединаца.“

Додао је да је питање поврата имовине и земљишта одузетог од предака и вјерских заједница од посебног значаја за Хрвате у Црној Гори јер се у томе огледа снага правне државе и поштивање основних људских и имовинских права.

Кандидат Мато Крстовић је истакао да ова листа посвећује особиту бригу спорту јер „тамо гдје је здраво тијело, здрав је и дух“, те да спорт окупља људе, јача кохезију локалних заједница, развија пријеко потребни дух заједништва и представља важно средство националне идентификације како Хрвата у Црној Гори, тако и Црне Горе у Еуропи и свијету, што је могуће само уз снажну потпору државе.

ХГИ позива и припаднике свих других вјера и нација да јој се придруже у борби за остваривање заједничких интереса како бисмо свим снагама стигли тамо гдје смо одавно кренули и тамо гдје нам је мјесто: на Медитерану, у Еуропи, на Западу, на правој страни свијета.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here