Херцегновски ГАСФ отвара најбољи гитариста свијета – Томи Емануел

Први пут у Црној Гори, у оквиру 16. Guitar Art Summer Fest- a у Херцег Новом, који ће трајати од 15. до 20. августа, публика ће имати прилику да чује Томија Емануела,  једног од најбољих гитариста на свијету.

– Увијек ми је смијешно када људи користе фразу најбољи гитариста на свијету, али ако бих морао да изаберем једног, био би то Томи Емануел – рекао је својевремено чувени гитариста Стив Ваи.

На херцегновској Канли кули, позорници под отвореним небом, 15. августа ову оцјену ћемо моћи да провјеримо. Жива легенда свјетске гитаре Томи Емануел премијерно ће на ГАСФ у Херцег Новом извести неке од нумера са актуелног албума са којим је кренуо на свјетску турнеју.

До тада подсјећамо, највећи рокенрол часопис “ Rolling Stone“ прогласио је Емануела за најбољег гитаристу 1990. године, док су читаоци највећег медијског ауторитета за гитаристе „Guitar Player“ Емануела огромном већином изабрали за најбољег акустичног гитаристу свих времена! Сам Емануел је најпоноснији на признање „Certified Guitar Player“ који поред њега носе још само тројица свјетских гитариста, а које је лично одабрао Чет Еткинс, Томијев највећи узор и легендарни мајстор гитаре из Нешвила.

Аустралијски маг гитаре сарађивао је са бројним музичарима међу којима су и Ерик Клептон, Џо Сатриани, Стиви Вондер или легендарни Лес Пол који је непосредно пред крај живота за Емануела пророчки рекао да „има све квалификације да буде великан“. Европској публици позната је и сарадња са Емануела са Влатком Стефановским и Штохелом Розенбергом у супергрупи „Kings of Strings“, коју је 2012. године окупио управо београдски Guitar art festival, продуцирајући им албум и турнеју „First step“.

И публика и музички зналци издвајају два квалитета Томија Емануела који дефинишу његову величину.

Први је, изванредно свирање гитаре, што потврђују и стручњаци који га сврставају међу највеће гитаристе планете. Његово свирање је чудесно јер, да би се звучно постигло оно што Томи постигне самостално, било би потребно да свирају барем три музичара. Ко још може да када, на примjер, свира “Dau Tripper“ истовремено свира ритмичку подлогу, зарони у риф и отпјева мелодију, и то све заједно на једној акустичној гитари?

Други аспект Емануелове музике који се увеијк помиње, без првог не би био толико моћан нити толико привлачан а односи се на: уживање, јер једно је свирати вишедимензионалне аранжмане беспрекорно на акустичној гитари, а друго чинити то са осмијехом, доказом аутентичног и необузданог уживања који представља неодољив позив слушаоцу.

Емануел то овако објашњава: „Радост је увијек присутна јер ја за њом трагам у музици. Видјети изненађење у очима људи је вриједно живљења и рада… не могу а да не свирам људима свим срцем које је преплављено радошћу зато што се налазим у тренутку за који сам цијелога живота радио. И ево га!”

Премда је Емануелово изражавање инструменталне природе, он прилази гитари и као вокал, водећи рачуна о свакој нијанси и фрази. Његове пјесме су исто освјетљене лирским мелодијама које допиру до срца, попут прелијепе оде коју је посветио ћерки (Angelina) или велике приче без ријечи (Lewis & Clark). Има смисла у томе што ове пјесме без речи одјекују тако дубоко код публике, јер ријечи могу да допру само до одређених граница, док музика, која долази из искреног и радосног извора, пробија те границе.

Са албумом The best of Tammy songs, Емануел нам доноси цијелу колекцију пјесама богатих зрелим мелодијама и радошћу ухваћеном у тренутку, а каже:

– Када сам био дијете желио сам да будем у шоу бизнису. Сада желим само да будем у бизнису среће. Ја стварам музику, а ви постанете срећни. То је добар посао!

У пола вијека дугој каријери Емануел је више пута посјећивао Балкан, и сваки пут су улазнице за концерте чувеног гитаристе биле распродате. За херцегновски концерт улазнице по цијени од 35 евра у продаји су онлајн путем продајне мреже new.tickets.rs, као и на благајни Канли куле и дворане Парк.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here