Херцегновска подружница Бокељске морнарице прославила 50 година од оснивања

Дефилеом одреда Бокељске морнарице, подружница Котор, Тиват и Херцег Нови, од парка Бока до платоа испред Општине, херцегновске и которске Градске музике, свечано је прослављен јубилеј, 50 година од оснивања Бокељске морнарице 809, подружнице Херцег Нови.

Предсједник подружнице херцегновске Бокељске морнарице Милорад Нешић је захвалио локалној самоуправи на подршци и помоћи, након чега је минутом ћутања одата пошта бившем предсједнику подружнице Бокељске Морнарице Херцег Нови, доктору Мирославу Миру Марићу и дугогодишњем морнару Илији Бијелићу.

Рапорт предсједнику Општине, Стевану Катићу на платоу испред зграде Општине предао је први капетан Подружнице Херцег Нови, Дејан Вериго. Дефиле чланова Бокељске морнарице настављен је до центра града, гдје је након постројавања испаљена почасна паљба, а затим заплесано Бокељско коло.

Предсједник општине Херцег Нови, Стеван Катић је истакао задовољство што ће поред прославе значајног јубилеја, бити отворена и нова просторија Подружнице, јер су на тај начин уједињена два значајна разлога за окупљање и славље – традиција и постигнућа током протеклих пет деценија, са својеврсним новим почетком и плановима који обећавају.

-Част нам је што у Херцег Новом имамо организацију која баштини вјековне поморске традиције Боке которске, а која је данас од националног значаја за државу и сврстана на УНЕСКО-ву листу свјетске нематеријалне културне баштине. Локалне заједнице Боке Которске заслужне су што је традиција Бокељске морнарице одржана током 12 вијекова, од када су је основали которски поморци. Исто тако, за пет деценија трајања ове организације у нашем граду заслужне су породице из Херцег Новог које су у њу уградиле своју љубав, вријеме и енергију, не допуштајући да се локални огранак угаси, истакао је Катић.

Како је додао, општина Херцег Нови цијени и подржава рад Подружнице, са жељом да допринесе очувању континуитета и усаглашавању активности са савременим потребама, увијек посебно имајући у виду историјски и културни значај Бокељске морнарице.

-Морам да похвалим сарадњу са новоизабраним предсједником и члановима Подружнице, као и чињеницу да је у протеклом периоду започета реорганизација чланства и примљени нови чланови. Сигуран сам да ће значајну улогу у унапријеђењу функционисања имати и прелазак у нове просторије. Наша је жеља и намјера да у наредном периоду одред Бокељске морнарице активно учествује у друштвеном животу града, у обиљежавању важних датума и свечаностима које су повезане са поморском прошлошћу и традицијом Новог и Боке.

Херцегновска подружница Бокељске морнарице добила је и канцеларију у улици Десете Херцеговачке бригаде број 4.

Свечаности су, у име Општине, присуствовали и главни администратор Ненад Ђорђевић и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Василије Ћуковић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here