Херцег Нови подноси кандидатуру за Европски град спорта

Градска лука на Шкверу

Подношењем пријава у сриједу 20. септембра Херцег Нови ће званично поднијети кандидатуру да у наредној 2024. години буде Европски град спорта. Почетком октобра у Херцег Нови стићи ће представници Европске асоцијације престоница и градова спорта АЦЕС Европе који ће обићи спортске клубове у нашој општини.

Кандидатура се бодује на основу 12 критеријума а кроз пар недеља биће познато и да ли ће херцегновски спортисти унијети заставу Црне Горе у Европски парламент у Бриселу, казао је за РТХН, секретар Секретаријата за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица:

Митар Кисјелица

– Сразмерно величини града, ми имамо велики број активних спортиста, рекреативаца и дјеце која се баве спортом. Локална самоуправа ће и у будућности наставити да улаже у спортску инфраструктуру, у спортске клубове како бисмо још више младих укључили у тај свијет спорта, здравог живота, како би смо их склонили са улица, из кафића и привукли у спортске клубове. На тај начин показаћемо им праве вриједности здравог живота и праве вриједности бављења спортом преко којег ће да упознају љепоте Херцег Новог региона и свијета, навео је Кисјелица.

Он се захвалио Владимиру Гојковићу, Ани Дабовић –Мустур и  другим спортистима Херцег Новог који су највећи амбасадори нашег града.

– Свима је познато да је Херцег Нови град који је фантастичан у сваком смислу те ријечи, у нашој средини постоје могућност за све спортове, а то пружа и велику за развој спортског туризма. Бити град спорта значи да од 1. јануара до краја године треба да сте посвећени спорту, не само спортисти него сви грађани који спортом треба да се баве 365 дана у години. Спорт није битан само за шампионе, то је област живота која све занима па и људе који су у Европском комитету којима је циљ да се грађани спортом баве и у сврху здравља и здравог живота, сматра  Кисјелица

Херцег Нови је један од градова, са најбољим резултатима по глави становника у спорту у региону и шире. Снима се и филм о херцегновским олимпијцима, што ће допринијети кандидатури.

-Пројекат носи више позитивних аспеката. Позитивно је то што ћемо се ми  Новљани  увјерити  колики потенцијал носимо и колико је развијен спорт у граду.  Документ ће бити представљен убрзо херцегновској јавности. Организација која спроводи пројекат и која нас оцјењује врло уско сарађује са УНЕСКО-м  и са другим европским организацијама. И ако се придружимо мрежи градова који посебан  фокус стављају на спорт, помоћи ће нам да се у перспективи повуку боља средства ЕУ. Секретаријат је често кроз ИПА пројекте привукао и раније средства, то је ова канцеларија и радила. Мислим да ћемо моћи и да привучемо средства и за спортску инфраструктуру, у неком моменту тако да ћемо моћи да пронађемо партнере у ЕУ да би могли да остваримо своје планове, као што је изградња олимпијског базена и други, објашњава Кисјелица.

Подсјећамо, да до сада 3500 градова имао ово звање, што је уједно и показатељ да се сваки еуро када се уложи у спорт, враћа као седам еура уштеђених када су у питању здравствени трошкови.

Херцег Нови може да се кандидује јер спаде у групу градова од 25.000 до 500.000 становника.При оцјењењивању кандидатуре спорт се посматра кроз неколико фактора, културу, социјалну инклузију и многе друге сегменте. Спортисти су само један проценат популације, а идеја је да у спорту не учествују само спортисти, већ сви грађани. Град који се пријави, мора да испуњава 12 критеријума на које добија 100 бодова, ако жели да прође кандидатуру, мора да има изнад 75. бодова, а оцењују се клубовим, инвестиције, организација и много фактора, поручили суи з из АЦЕС Европе.

-Оно што је сасвим јасно за пар недеља биће познато да ли ће Херцег Нови постати Европски град спорта за следећу годину. Уколико Херцег Нови добије ово звање, ући ће у привилеговани круг спорта са више од 3 500 општина широм свијета. За сада се широм Европе кандидовало више од 30 градова, а оно што треба да се зна програм није такмичарског карактера, већ су у питању престиж и признање, оцјењује Кисјелица.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here