Хеликоптер Војске Црне Горе укључен у потрагу за дјечаком

У потрагу за за тринаестогодишњим Н. В. из Херцег Новог, којег је у уторак вече у близини хотела Плажа талас повукао у море укључио се хеликоптер Војске Црне Горе, а на терену су и припадници Службе заштите и спашавања и Центра безбједности.

Потрагу отежавају неповољни временски услови, односно јак вјетар и високи таласи

Припадници Регионалног ронилачког центра Бијела, такође, су на терену, али услови за роњење нису повољни. Данас ће током потраге користити сонар, објаснио је руководилац за обуке у Регионалном ронилачком центру из Бијеле Данило Мијајловић.

-Рониоци који ће прегледати подводни дио биће у комуникацији са скипером на броду који сонаром прати шта се дешева под водом, прегледа одређени дио и наводи рониоце куда је најбоље да претражују. У таквој комуникацији се прегледа већа површина, казао је Мијајловић.

Према ријечима помоћника директора Управе поморске сигурности и управљања лукама, Жарка Лукшића, активиран је Национални план потраге и спашавања на мору, који укључује морнарицу Војске Црне Горе, сектор Граничне полиције, Управе поморске сигурности.

– Због веома лоших врeменских услова и замућености мора и рониоци, који су нам најпотребнији, јуче су имали један зарон, али јаке струје и смањена видљивост онемогућили су потрагу. Јуче смо ангажовали и један спасилачки скутер, специјализован за ове намјене, а данас и други – информише он.

На мору је тренутно шест пловила свих служби укључених у потрагу, као и три приватна, а Лукшић објашњава да ваздухоплов јуче због временских услова није могао да полети, али већ данас је укључен у птретрагу комплетног херцегновског залива, од тјеснаца Кумбор до Превлаке и преко залива према Росама.

Смиривање временских услова омогућиће рониоцима нови зарон, прича Лукшић, али појачан западни вјетар не иде на руку претраживачима.

– У току дана очекујемо смиривање мора и да се вода избистри, па ће рониоци, са напредном техником, помоћу сонара и одређених камера на пловилу, обављати претрагу терена. Надамо се да ћемо пронаћи несталог дјечака – казао је Лукшић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here