Хајп фестивал без подршке Туристичке организације Херцег Нови

Туристичка организација Херцег Новог није подржала овогодишње издање Хајп (HYPE) фестивала а организатори ове манифестације, која је имала успјешно прво издање прошле године, тврде да нису добили образложење такве одлуке упркос томе што су 31. марта упутили писмени захтјев.   

-На основу раније преписке са ТОХН, закључујемо да је разлог одбијања захтјева за учешће у покривању дијела трошкова организације фестивала непотпуна документација приликом пријаве на Јавни позив, што апсолутно није тачно. Организациони одбор Хајп  фестивала је сву потребну документацију, наведену у Јавном позиву, доставио, као и додатну документацију која је накнадно тражена (попут финансијског извјештаја за прошлу годину, који је достављен већ раније), наведено је у саопштењу које потписује директор фестивала Дамир Кокеза.

Подсјећа да су прошле године на првом фестивалу наступили Џибони, Бајага и инструктори, Др Неле Карајлић, Ху си (Who See), Хладно пиво и други. Током три дана, фестивал је посјетило више од 11.000 људи, претежно туриста, а у припреми и током саме манифестације хонорарно је радило више од 100 херцегновских студената и младих људи. Вијест о фестивалу и Херцег Новом као туристичкој дестинацији је била пренијета у више од 100 регионалних медија. Видљивост маркетиншке кампање фестивала, која је трајала укупно шест мјесеци, је била 3.375.000 људи у региону и шире.

-Све наведено недовољно је да би Херцег Новом и даље требао Хајп фестивал. Поређења ради, ТОХН је током ове године подржала сличан пројекат у који је званично уложено готово три пута више новца (120.000 еура) него што је додијељено Хајп фестивалу 2022. године. Пројекат који је на главном градском тргу окупио не више од 1.000 мјештана Херцег Новог. Пројекат који је трајао 5-6 сати, а на којем су наступили једна регионална музичка звијезда, један свјетски признати Ди Џеј и неколико локалних извођача и Ди Џејева, наводе у саопштењу.

Хајп  фестивал, како закључују, „за који је потребно три пута  мање новца, за значајно више посјетилаца (11 пута) и са значајно дужом листом извођача, очигледно, по мишљењу стручних људи из ТОХН, нема исти такав потенцијал и не треба Херцег Новом“.

Истичу и да ТО није прихватила предлог за дугорочну сарадњу уз образложење да то није могуће по Статуту организације али да се сада најављује потписивање дугорочног уговора са Егзит фестивалом.

-Очигледно, правила нису за све иста. На крају, поставља се питање – коме смета Хајп фестивал? Зашто Херцег Нови посредством ТОХН диже руке од фестивала, који је након првог издања оцјењен најбољом оцјеном од стране медија, посјетилаца и мјештана, пита организатор Хајп фестивала и поручује да ће правним путем доказати да није тачно образложење да је подршка ТО изостала  због непотпуне документације на Јавном позиву.  

Кокеза истиче да Хајп фестивалу не сметају други фестивали и оцјењује да што их је више, биће боље нашем граду.

-Али, како смо дошли у ситуацију да је ТОХН од планираних 100.000е буџета ове године за манифестације Јавним позивом пријављенима подијелила само 65.000е?! Домаћинским пословањем? Или остављањем новца за прерасподјелу на додатне трошкове манифестације која је на крају коштала много више од првобитно планираних 120.000 еура. Како другачије објаснити да је манифестацијама са 17 година традиције  опредијељено значајно мање средстава него што је потребно/тражено? Како објаснити да град који се бори за што већи број туриста, не потроши планирани буџет за манифестације, које управо треба да привуку и доведу туристе. Домаћинским пословањем? Или незнањем? И на крају крајева ко је и каквим методама одлучивао ко треба да добије подршку и колику? По одређеним правилима и алгоритмима бодовања или по личном нахођењу и симпатијама? За почетак, господо драга, прочитајте тачку 11 вашег Јавног позива, у којој сте сами себе обавезали да ћете расподијелити сва буџетом планирана средства…што подсјећам, нисте урадили, ви знате зашто, наводи Кокеза.

Пита и да ли је негдје објављена ранг листа по којој су додјељивана средства из Јавног позива и  који су то садржаји које наш град овог љета припрема у сарадњи са привредом, како би привукао што већи број туриста.

-Како год, резултат је исти – Херцег Новом не треба Хајп фестивал! Да се разумијемо, нити ће Херцег Нови пропасти без Хајпа, нити ће Хајп пропасти без Херцег Новог. Туристи који су спремни да дају шансу новој дестинацији због квалитетног музичког фестивала ће већ пронаћи неки други град, који има способније људе, који знају да гледају унапријед, навод Кокеза и истиче да ће као и увијек – трпити мјештани Херцег Новог  јер је „Хајп само једна у низу манифестација коју су сахранили нестручни људи у јавним предузећима, који су политичким путем дошли до фотеља које врло често ничим нису заслужили, а најмање стручним знањем за функцију коју обављају“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here