„Guitar Art Summer Fest“ – размјена креативних утицаја градова и људи

Концертима свјетски познатих гитариста Томија Емануела и Влатка Стефановског на позорници Канли куле, сутра (уторак, 16. август) почеће 16. издање „Guitar Art Summer Fest-а“. Програм је реорганизован због дана жалости у Црној Гори.

У оквиру програма фестивала у галерији „Sue Rider“ биће отворена изложба „Guitar Visual Art“, а фестивал прате и радионице назване Гитарске интеграције.

Како је на конференцији за новинаре најавио директор фестивала Бошко Радојковић, посјетиоце на Канли кули очекују два концерта у оквиру једне вечери.

– Први концерт је у 20:30 сати. Наступиће Томи Емануел, а након тога ће око 22:30 почети Влатко Стефановски. Еманел је први пут у Херцег Новом и од када сам почео да правим фестивал овдје 2006. имао сам жељу да га доведемо. У Београд смо га довели 2007. и жељeли смо одмах и у Херцег Нови, али није био шансе, зато што је из Аустралије и у августу је увјек тамо одржавао концерте.  Због ковида његови концерти су одгађани па смо сада добили прилику да га доведемо – казао је он.

Програм заокружује седам бесплатних концерата на Тргу од музике у Старом граду. У сриједу од 21 сат Дуо Дуенде –  Ивана Цикић и Александра Тепавчевић, а од 22 Петар Добричанин и Дијана Орланидић (флаута) уз пратњу Мирослава Илића на хармоници. У четвртак на програму су концерти Александра Бубање од 21 и турског гитаристе Ценика Ердогана у 22. У петак од 21 сат биће уприличен концерт Тамаре Јокић и Душана Поповића Липовца. Субота је резервисана за наступ шпанског гитарског виртуоза Рафалела Агиреа у 21, док ће од 22 сата наступити најбољи професори, студенти и ученици гитаре који су прошли програм фестивала под називом „Гитарске интеграције“.

Планетарно један од најбољих музичара на акустичној гитари, Томи Емануел казао је да је послије двогодишње пандемије срећан што се свијет полако враћа у нормалу.

– Заиста је задовољство бити овдје. Захваљујем Бошку што нас је позвао, јер је ово предивно мјесто. Надам се да ће сви уживати у концерту, радујем се што ћу свирати пред свима – казао је кратко Емануел и умјесто говора одсвирао једну од својих нумера.

Легендарни гитариста Влатко Стефановски други пут наступа у оквиру фестивала гитаре, а открио је и како је започета сарадња са Крагујевачким академским оркестром акордиониста.

– Проје три-четири године позвао ме вођа Крагујевачких акордиониста. Они углавном свирају класичну музику, и кад почну да свирају класику на тим инструментима, звук је фасцинантан, количина енергије која излази из тих људи и инструмената је невјероватна, тако да аз тренутак њихове хармонике звуче као Бахове оргуље – навео је Стефановски.  

Секретар при аустралијској амбасади Крис Вотсон захвалио је Општини Херцег Нови на гостопримству и директору ГАСФ-а Бошку Радојковићу на прилици да буде у Херцег Новом.

– Аутралијска амбасада покрива три државе у регион, Србију, Сјеверну Македонију и Црну Гору и увијек се радујемо када можемо да доведемо неког из Аустралије у регион. Тонијев наступ сам чуо у Београду и заиста ми је част што могу да послушам његов концерт и у Црној Гори – казао је Вотсон.

Локална Туристичка организација тежи креирању елитне дестинације, казао је директор Ђорђе Станојловић и у том контексту најавио спонзорисање оваквих манифестација у будућности.

– Позивам госте града и суграђане да присуствују концертима и надам се да ће ова манифестација живјети у Нерцег Новом и бити један од препознатљивих брендова у деценијама које долазе – казао је Станојловић.

Милина Ковачевић, у име Херцег феста, казала је да су од почетка партнери ове манифестације која траје већ 16 година.

– Посебно нам је задовољство да се уз оваква, свјетски препозната имена, налази и умјетник из нашег града у плејади младих педагога из Црне Горе, Александар Бубања, који је наступао и на Данима музике.  Задовољство је увјек када имамо некога из наше средине да у оваквим програмима и међу оваквим именима заузме своје мјесто – поручила је она.

Издвајајући средства за реализацију, Општина Херцег Нови, односно Секретаријат за културу и образовање гради континуирану подршку фестивалу гитаре, који у широкој лепези манифестацвија током љета у Херцег Новом, „Guitar Art Summer Fest“ заузима посебно мјесто, казала је секретарка Ана Замбелић Пиштало.

– Посебно бих указала на пратећи сегмент фестивала, гитарске интеграције, у склопу радионица које воде истакнути умјетници гитаре, а које се реализују са младим снагама из Херцег Новог и музичких школа из Црне Горе – навела је она.

Организацију фестивала помогла је Делегација Европске уније у Црној Гори, а замјеник амбасадорке, Рикардо Сери казао је да је размјена искустава са локалним професорима и студнетима кључна за унапређење.

– Наша улога у организацији фестивала односи се углавном на „Интеграције“. Сматрамо да смо успјели да то урадимо врло добро посљедњу деценију, интегришући наше државе чланице и размјењујући искуства, чиме смо унаприједили и себе – поручио је он.

Фестивал традиционално прати изложба „Guitar Visual Art“, коју ове године приређују херцегновски умјетници Витка Вујновић, Вања Берберовић и Борис Шуберић.

Захваљујући фестивалу Херцег Нови има свој дан у Београду, као што и Београд има свој дан у Херцег Новом, казала је Вујновић.

– Поставка коју ћете моћи да видите сутра у галерији „Sue Rider“ другачија је од оне коју је видјела публика у Београду. То је та размјена креативних утицаја градова и људи. Изложба ће трајати до краја фестивала – навела је она.

Реализацију фестивала помогли су Министарство културе и медија, Општина Херцег Нови, Школа за основно музичко образовање, Делегација Европске уније у Црној Гори, као и бројни спонзори. Генерални медијски покровитељ је Радио телевизија Херцег Нови.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here