Глумачка дива Ксенија Прохаска ријечју и пјесмом о незаборавној Били Холидеј

И на сцени Дворане Парк и у публици одушевљење представом „Били Холидеј“ (Billie Holiday) која је синоћ изведена у оквиру 28. ХАПС-а. Није то била само пјесма и прича глумице Ксеније Прохаске, глума Роберта Курбаше и музичко умјеће Матије Дедића, већ су умјетници кроз сваки дио музичко-сценског дјела проткали љубав и дивљење према таленту и животу америчке пјевачице Били Холидеј. Публика је то знала препознати, уживати и поздравити.

Аутори драмског текста представе, који је настао у продукцији  Хрватског народног казалишта у Сплиту 2006. године, су Ксенија Прохаска и Арсен Антон Остојић, иначе познати филмски редитељ.

Вече из Карнеги Хола које је преточено у представу, испричала јој је Клара Селдон пријатељица Били Холидеј, испричала је Прохаска за РТХН и додала да је упознајући живот познате америчке глумице остала фасцинирана.

– Кроз музику се прича и говори драмски текст и срж ове Били Холидеј, све оно што она никада није хтјела рећи. Она је пјевала «као мед», то је таква глумица и ја сам била фасцинирана. Покушала сам само да интерпретирам и приближим мој њеном гласу. Ово је омаж тој највећој пјевачици, жени која је донијела у музику нешто чудесно да пјева са неописивом иронијом и снагом која ме је оборила.

Прича да је дуго жељела да направи нешто што није ни бродвејски ни брехтовски стил и успјела, а још веће признање је што публика то зна да препозна и воли тај стил.

– Онда је то дивота. Публика је знала и образована је, знала је ко је Били Холидеј и заиста је лијепо када дође публика која зна да је ово вид жанра који је готово немогућ.

Поред диве у насловној улози, њеног пријатеља Чарлија тумачи Роберт Курбаша, а у улози пијанисте Бобија први пут је наступио Матија Дедић.

– Невјероватна енергија, добили смо подршку од публике. Реакција је била таква да је изгледало као да смо извели Пету симфонију. Заиста топао пријем, али иначе знам да што источније идеш од Словеније, изузећу своју државу, људи су топлији, радо долазе на концерте, добродошлица, тако да ме то не чуди – увијек је тако код вас, казао је Дедић.

У пратећем програму 28. ХАПС-а вечерас представа Жена из Порто Пима у режији и према ауторском концепту Милоша Латиновића. Почетак је у 20:30 у фоајеу Дворане Парк, а улаз је слободан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here