Викенд на Орјену посвећен Дану планете Земље

Парк природе „Орјен“ у сарадњи са организацијама и партнерима у мисији заштите животне средине, овог викенда поводом Дана планете Земље организује низ догађаја и активности.

У суботу 22. априла 2023. године Агенција за развој и заштиту Орјена, НВО „Не бацајте боце“ и Црвени Kрст Херцег Нови, уз подршку Секретаријата за екологију и енергетску ефикасност Општине Херцег Нови, организоваће низ активности којима ће обиљежити Дан планете Земље.

У недељу 23. априла 2023. ПK „Субра“ и Агенција за развој и заштиту Орјена организују догађај „Прољеће на снијегу“, ревијално такмичење у санкању на Орјенском седлу (1600 м), као и дегустацију посластица и коктела прављених на бази снијега.

Тема овогодишњег Дана планете Земље је „Инвестирајте у нашу Планету“ која наглашава важност посвећивања нашег времена, ресурса и енергије рјешавању еколошких проблема и смањењу климатских промјена. Улагање у нашу планету неопходно је како бисмо је заштитили, али и како бисмо обезбиједили здраву, просперитетну, „зелену“ будућност.

У суботу је на Врбању планирана садња садница црног бора и акција еколошког чишћења. Догађај ће бити употпуњен закуском аутентичних домаћих производа са Орјена, захваљујући доприносу нашег суграђанина и предузетника Банета Паликуће, власника таверне „Domestic“. Такође, биће обезбјеђен и превоз за заинтересоване који желе да дају допринос овој акцији и Међународном дану планете Земље. Аутобус полази са стајалишта код ТИБ-а код кружног тока у Мељинама у 9:00 сати, а обавезна је резервација путем телефона 069 360 803. Окупљање на Врбању је планирано у 10:00 сати код Инфо центра Парка природе „Орјен“.

За недељни догађај „Прољеће на снијегу“, којим указујемо на вриједности Орјена, али и на потребу очувања  његове природе, као и природе уопште, сатница је: 9:45 – 10:00, окупљање код „Доњег споменика“, на крају свјеже тампонираног дијела пута Врбањ – Орјенско седло. Вођена пјешачка тура до планинарског дома „Орјен седло“, одмор, освјежење. Око 11:00 сати старт ревијалног такмичења на специјално за ову прилику трасираној „боб“ стази, затим дегустације производа и додјеле диплома. Око 15:00 сати завршетак догађаја.

Услови и препоруке за учеснике „Прољећа на Снијегу“: обућа и одјећа прилагођена снијежним условима; рукавице за снијег, тамне наочаре, заштитна крема; руксак за резервну робу, храну и воду, мобилни телефон, долазак на мјесто окупљања је у сопственој режији; учешће је бесплатно и на сопствену одговорност, наводе из Парка природе Орјен.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here