Главни програм ХАПС-а вечерас затвара представа „Јелена Савојска“

Главни програм ХАПС-а затвориће вечерас представа “Јелена Савојска”, рађена по тексту који потписује Марија Сарап, у режији Зорана Ракочевића. Представа ће бити изведена у Дворани “Парк” од 20.30.

Копродукција КИЦ “Будо Томовић” Подгорица, КЦ “Никола Ђурковић” Котор и “Корифеј театра” из Колашина посвећена је Јелени Савојској, кћерки краља Николе и Петровића и краљици Италије.  Улоге тумаче Јелена Ђукић и Бојан Пеко Минић, који је и аутор музике.

Према ријечима редитеља Зорана Ракочевића представа је „поетска рефлексија једне од најзначајнијих историјских фигура овог простора”.

“Њена сјена данас је присутна у многим друштвено политичким дискурсима, од оног прогресивног интегративног доживљаја Јелене Савојске као географске и културне повезнице овог крша са бијелим свијетом, до оне епске у којој се појављује као вила горска која је надиграла нечемурну туђијенску династију својим стасом и гласом. Јелена је била жена од крви и меса, суштински побуњеница за бољим свијетом, бољим људима и бољим друштвом. Жена са двора која је његовала живе и полуживе, а копала мртве”, пише Ракочевић.

Јелена Контић (Вијести) истакла је како представа подстиче да се сами запитамо: Ко је (све) Јелена Савојска, шта чини њен лик и дјело, идентитет, али и сјећање, какве је улоге и на који начин носила, те шта је нама Јелена Савојска данас и шта нам је у аманет оставила… За улогу Јелене Ђукић, пише да је „физички, ментално и емотивно  захтјевна, исцрпљујућа, успјешна и ефектна, маестрална”  те да је Јелена која је у фокусу приче „дјевојчица, дјевојка, жена са својим мислима, страховима, успоменама, траумама”.

Емоције уобличавају и конкретизују сонгови „које час сненим гласом, час јецајима, а некада и вриском боли, празнине и безнађа, или пак срдитости, снаге и ината” глумица износи пјевајући у пратњи Бојана Пека Минића са којим дијели сцену.

Копродуценти 29. ХАПС-а су Херцегновско позориште и Јавна установа културе “Херцег-фест”, а покровитељ Општина Херцег Нови – Секретаријат за културу и образовање.

Реализацију фестивала помогли су и бројни партнери, чиме је и локална заједнице пружила подршку манифестацији која траје готово три деценије. На списку пријатеља ХАПС-а су: Институт “Др Симо Милошевић” Игало, апарт хотел “Катуњанин”, коноба “Крушо”, Градска кафана, бистро “Кантина 65”, снацк бар “Вагон”, кафе пицерија “Бока”, коноба “Шквер”, цвјећара “Мирта”, цвјећара “Вивалди”, ресторан “Бабић”, ранч “Арyен” и бар “Маисон ду монде”.

Медијски спонзори фестивала су: Радио телевизија Црне Горе, Прва ТВ, Радио телевизија Никшић, Радио Тиват, Новски портал, Дневне новине Дан и Радио телевизија Херцег Нови

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here