Главни одбор Синдиката просвјете донио одлуку о штрајку, преговори и даље у току

(Фото: www.facebook.com/Sindikatprosvjetecg)

Генерални штрајк са минимумом процеса рада одговор је Синдиката просвјете на Владино игнорисање Гранског колективног уговора. Одлуку је након засиједања донио Главни одбор синдиката, а штрајк ће, уколико не добију позитивне одговоре из Министарства просвјете, науке и иновација о њихвом захтјеву за повећање плата, организовати за 15 дана.

Како је за РТХН казао предсједник Главног одбора Синдиката просвјете Оливер Јаковљевић, штрајк са минимумом процеса рада биће организован по моделу из Хрватске и БиХ.

Оливер Јаковљевић, предсједник Главног одбора Синдиката просвјете

– Нећемо држати наставу, већ ћемо четири сата провести у установи са радом других активности, сређивања документације, семинара и свега што је потребно да испунимо минимум процеса рада. У сваком случају, све зависи од наших колега, колико ће се одазвати позиву нас као Гранског синдиката, онда ћемо се и ми одредити на основу тога шта ћемо и како даље радити – наводи он.

Јаковљевић је казао да су након консултација са адвокатима и докторком за радно право Весном Симоновић Звицер добили позитивна мишљења да Грански колективни уговор мора бити испоштован и зараде увећање.

Синдикат и Влада споре се и око дефинисања минимума процеса рада, који је требало да буде дефинисан законом о штрајку из 2015. године.

– Тај минимум процеса рада није донешен, јер Министарство просвјете није хтјело да одради тај законски дио своје норме, значи да није до Синдиката. Синдикат ту не сноси кривицу, већ управо Министарство, које није одредило тја минимум процеса рада. Они се позивају на уредбу из 2005. године о минимуму процеса рада, која предвиђа да радимо све осим допунске и додатне наставе – објашњава Јаковљевић.

Нови састанак Главног одбора биће одржан у петак, а у наредних 10-15 дана требало би да буде одржан и састанак са премијером Милојком Спајићем и министрима финансија и просвјете, информише Јаковљевић.

– Имамо упутства да сачекамо доношење закона о финансирању у јавном сектору. Тај закон предвиђа свима повећање зарада од 20% линеарно, а најаве су да ће га усвојити врло брзо, крајем другог квартала ове године. Али тај закон руши наш Грански колективни уговор. Ми само тражимо поштовање Гранског колективног уговора и ништа више – истиче он.

Мишљење о овој ситуацији треба да донесе и Комисија за тумачење Гранског колективног уговора. Синдикат припрема и тужбе против Минустарства просвјете, али и установа које нису поступале у складу са Гранским колективним уговором.

Састанку Главног одбора присуствовала је и министарка просвјете Анђела Јакшић Стојановић са сарадницима, а њен је став, како је казао Јаковљевић, да разумије да зараде морају бити веће, због чега постоји нада да ће овај проблем бити ријешен дијалогом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here