Гамбер: Поштовати стандарде приликом изградње објеката

Јужна регија у ЦГ је сеизмички најризичнија па је приликом изградње стамбених објеката неопходно поштовати стандарде, подсјећа самостални савјетник I у Служби заштите и спасавања Зоран Гамбер.

Гамбер је аутор Плана заштите од земљотреса, па је тако Херцег Нови постала прва општина у држави која је направила такав документ. Стручну помоћ  у изради Плана пружила је Јадранка Михаљевић из Завода за сеизмологију. 

За избјегавање сеизмичког ризика, приликом градње кућа и стамбених зграда  уведени су стандарди , али колико се то примјењује у пракси  у Служби заштите и спашавања немају увид.

-Искрено надам да су приликом изградње стамбених зграда испоштовани ти услови и стандарди. Претпоставњам да су биле и одређене комисије које су провјеравале тај тип изградње, али бих указао на потребу да се строго води контрола и да се стандарди испоштују. Ми смо у јужној регији која је сеизмички најризичнија. Улцињско скадарска, будванска и Бококотроски залив су зоне које спадају у јужну регију која је најподложнија сеизмичком ризику до 9 степени Меркалијеве скале.

Земљотрес као акцидент је један од најкомпликованијих јер, по ријечима Гамбера,  за собом вуче низ других индукованих процеса.

Уз План припадници Службе заштите и спасавања одрадили су и низ обука, а наредна је планирана у октобру.

-То је једна велика међународна вјежба, а учествоваће осам држава. Из ЦГ укључене  су Службе заштите ХН, Котор, Тиват. То је један велики пројекат у коме видимо шансу да наши припадници виде какао се реагује у тим ситуацијама, врсту опреме коју користе специјализоване јединице и мислим да ће бити јако поучно и значајно за нашу службу, која у овом тренутку што се тиче овог акцидента нема довољан дио специјализоване опреме.

У плану је  набавка специјализоване опреме кроз европске пројекте, али Гамбер се  нада да ће и на нивоу државе бити појачана иницијатива за што боље опремање Службе заштите и спашавања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here