Фред Ремузат: Основа “сторибординга” није у цртању

Мастерклас Фреда Ремузата „Сторибординг у ТВ рекламама” привукао је очекивано интересовање посјетилаца 17. Херцегновског стрип фестивала. Било је то његово прво учешће на фестивалу који се озбиљно припрема да закорачи у пунољетство, не наравно и последње. Сарадња са тимом организатора ХСФ-а је успостављена, а Херцег Нови га је очарао љепотом.

Ремузат себе не сматра “сторибордером”; више воли да каже да је цртач, због прошлости и онога чиме се сада бави.

-Студирао сам архитектуру и дизајн и веома брзо сам пожелио да нацртам неки стрип. Са 19. година сам освојио награду за младог цртача на фестивалу стрипа, што није било толико добро за мене, јер су многи издавачи тражили да им нацртам стрип. Сматрам да је то било пребрзо јер сам тек био у процесу стварања и био сам опсједнут да урадим најбоље цртеже, проводећи читаве дане поново их цртајући, и на крају су издавачи изгубили стрпљење и одустали. Био је то превелики притисак за мене, био сам млад и луд и новац ми тада ништа није значио. Цртао сам само за пријатеље, да им помогнем око филма, урадио сам један “сториборд” што је привукло пажњу једног познатог редитеља и продуцента из Париза, присјетио се Ремузат  својих почетака на акционом филму Лика Бесона.

Објаснио је полазницима мастеркласа у Трофејној сали ПВК „Јадран“, да се “сториборд” не своди само на цртање, већ да је у основи перспектива.

-Главна ствар коју истичем на предавањима је да можеш бити изузетан сторибордер, али ако не можеш да визуализујеш ствари у 3D-у, уколико ниси способан да преокренеш ликове и објекте, онда ће ти бити веома тешко. Зато мораш да вјежбаш перспективу и анатомију, и изнад свега – анатомију у перспективи.

Ремузат је за РТХН казао да му се, осим града, веома свиђа коцепт фестивала.

-Изненађен сам љепотом самог града, али и љепотом и стилом организовања програма овдје који тече некако лагано. На многим мјестима је то стриктно, по прецизним распоредима и стриктним сатницама. И овдје имате задатке, али све некако функционише опуштено, весело и лијепо, што уствари има смисла када је град овако лијеп и када је организација овако лијепа, и мислим да тако и треба да буде.

За њега је најбољи дио предавања одговарање на питања полазника.

-Занимљиво је када људи постављају питања и увијек ми је велико задовољство да комуницирам са полазницима мастеркласа и да помажем људима у оним областима за које се они интересују. Оно што неки  предавач, као неко ко даје савјет, треба да уради је да обрати пажњу на та питања и да одговори на оне најинтересантније детаље – тамо гдје је најјачи. То и јесте најбољи дио свих предавања и свих интерајкција – да се постављају кључна питања и да се добијају добри огдовори, поручио је Ремузат.

У оквиру 17. ХСФ-а на Шкверу је у току и берза стрипа, цртање на мајицама и цртање за фанове .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here