ФИРМА ИНГ ИНВЕСТ РАДИЋЕ ПРОЈЕКТНУ ДОКУМЕНТАЦИЈУ ЗА РЕКОНСТРУКЦИЈУ ШКОЛЕ У СРБИНИ

Пројектну документацију за реконструкцију задужбинске школе у Србини радиће  фирма Инг – инвест доо Даниловград. Представници те фирме су доставили најповољнију понуду на тендер који је расписала Управа јавних радова а у току је потписивање уговора за израду Идејног рјешења и Главног пројекта реконструкције објекта, потврдио је за РТХН Боро Лучић, в.д. директора Управе јавних радова.  Уговорена вриједност израде техничке документације је 44.000 еура, а уговорени рок за израду идејног рјешења један  мјесец, а за Главни пројекат четири  мјесеца.

Школа у Србини је једна од бројних  задужбинских зграда у Херцег Новом која чека да јој неко удахне нови живот. Основана  је 1858. године а зграду су   тестаментом оставили добротвори   Јован Бошковић, Ђуро Ђуровић и Јевросима Лакетић, рођена Владиславић. Ова задужбинска школа спада у ред установа које су удариле темеље школовању помораца и развоју просвете у нашим крајевима. У функцији образовања као ОШ „Милан Вуковић“ радила је до земљотреса 1979. године, а од тада је препуштена забораву, руинирана представља опасност за пролазнике. Од 2006. године  власништво над објектом је  прешло на државу, а оно је  2011.  формализовано, када је  пренос   изведен на три објекта.

Већ дужи низ година Општина Херцег Нови покушава да задужбину врати под окриље града како би је и заштитили  од пропадања.  Рјешавање овог проблема покренуто са мртве тачке након четири деценије након посјете министарке просвјете, науке, културе и спорта Весне Братић, у децембру прошле године.  Управа јавних радова у сарадњи са Општином Херцег Нови и Министарством просвјете договорила је реконструкцију школе, а недавно је расписан тендер за израду идејног рјешења на који су се јавиле три фирме. Финансирање овог пројекта ушло је у предлог државног буџета за наредну годину, у висини од 1,8 милиона еура.

Пројектни задатак усаглашавали су Министарство просвјете, Агенција за изградњу и развог и Управа за јавне радове.

Објекат  може бити вишенамјенски  за потребе основне или средње школе, да се уреди спортско игралиште и да се објекту врати намјена.  

Једно од рјешења је да у реконструисаном објекту  буде одјељење Поморске школе у оквиру СМШ „Иван Горан Ковачић“, с обзиром да је ту некад била Српска закладна поморска школа. Тиме би се олакшало похађање наставе за око 250 ђака који похађају  школу у Котору.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here