Филму „Стриц” Велика златна мимоза Филмског фестивала у Херцег Новом

Гран при 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала, Велика златна мимоза, припао је филму „Стриц” редитеља Давида Капца и Андрије Мардешића, „за подсјећање да свака нација има свог оца, али и стрица”. Овом филму је припало и посебно признање, плакета „Зоран Живковић”.

Златна мимоза за најбољу режију припала је Соњи Тарокић за филм „Зборница”, уз коментар жирија: „кад напустиш учионицу, често завршиш у зборници”.

Награда за најбољи сценарио додијељена је Тањи Шљивар и Милици Томовић за филм „Келти”, у којем је понуђен, како стоји у образложењу, „маргарин за рођендански сендвич, бугарски виски за родитеље и бенсендин за цијело друштво”.

Златна мимоза за најбољу женску улогу отишла је у руке, равноправно, Марини Реџеповић за улогу Ане Марије и Нивес Иванковић за улогу директорке Ведране у филму „Зборница“, јер „за танго је потребно двоје, а за улогу је потребна партнерка”.

Награда за најбољу мушку улогу припала је Предрагу Микију Манојловићу, за улогу стрица у истоименом филму, а у одлуци жирија стоји: „Толико пута смо га видјели у улози потлаченог, ред је да се и он опусти у улози тлачитеља”.

Награда „Живко Николић” за специјални допринос филмском изразу додијељена је Јелени Станковић, за најбољу фотографију у филму „Страхиња Бановић“, јер „уз сваког успјешног редитеља, стоји успјешна сниматељка”. 

Специјално признање жирија 35. Филмског Фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала отишло је у руке редитељу Ивану Бакрачу, за филм „Послије зиме“, који је „генерацијски вапај за слободом”.

Златну мимозу за најбољи документарни филм жири је додијелио филму „Прилагођени” редитеља Дејана Петровића, који на друштвено прогресиван начин, уз употребу прецизне филмске нације, „показује свијет хуманости за који смо мислили да је аутсајдерски, а заправо прилика да публика прође кроз прилагођавање”.

У овој категорији додијељено је и специјално признање филму „Гнијездо” редитеља Хлyнур Палмасона, уз образложење да кроз минималистички диспозитив приказује дневник једног радосног дјетињства и чини да „заједно идемо ка уточишту којем сви тежимо”.

Златна мимоза за најбољи студентски филм припала је остварењу „Планирање љета” у режији Алеxандру Миронесцу, студента Националног универзитета за позориште и филм „И.Л. Царагиале” у Букурешту, „за наративно умјеће, особеност у глуми, амбициозни визуелни стил и техничку виртуозност кинематографије 35мм филма”.

Жири је у категорији студентског филма додијелио и специјална признања: црногорском аутору Андрији Мугоши за „специфичан панк визуелни стил, изузетну глуму и третман животне апсурдности” у филму „Јечам жела“ и Кармен Обрдаљ са бањалучке Академије која у остварењу „Кад јутро сване” нуди „искрен портрет снажног женског протагонисте који се бори за своје жеље и страсти у провинцијалној средини”.

Награда жирија Федерације филмских критичара Европе и Медитерана – ФЕДЕОРА припала је филму „Јахачи” Доминика Менцеја, за аутентичан и потентан начин на који каналише регионалну реалност. Како стоји у образложењу: „Причу ,,Јахача“ личном могу доживјети на свим континентима, без било каквог познавања контекста друштвене реалности региона, што је врло важно за наш интернационални жири критичара”.

Плакета „Милан Жмукић”, о којој су одлучивали чланови фестивалске Дирекције и представник „Центар филма” Београд, припала је Гордани Огурлић, дугогодишњој уредници филмског програма у ЈУК Херцег-фест, и новинарки и публицисткињи Витки Вујновић, за ангажман на Фестивалу од првог издања до данас.

Савјет Фестивала је, у сарадњи са Црногорском кинотеком, Повељама захвалности наградио филмске монтажерке Соњу Пекић и Гину Паовић, које су, поред свог дугогодишњег плодоносног рада на пољу ФТВ монтаже, већ дуже вријеме ангажоване за бригу о целулоидној баштини у архиви Кинотеке.

Савјет фестивала ове године је додијелио и награде за животно дјело редитељу Желимиру Жилнику, директору фотографије Бојану Базелију и глумици Весни Пећанац, а оне су уручене на отварању Фестивала.

Одлуке у такмичарској селекцији дугометражног играног филма донио је жири у саставу: глумица Јелена Гавриловић, редитељи Зринко Огреста, Срђан Драгојевић и Иван Икић и сценариста Стефан Бошковић.

Жири документарног филма чинили су редитељи Самир Карахода и Марко Грба Синг и продуценткиња Бојана Радуловић.

У жирију који је одлучивао о најбољем студентском филму били су редитељ Никола Љуца, продуцент, сценариста и редитељ Гијом де Сеј и сценаристкиња Дуња Кустурица.

Званични жири Федерације филмских критичара Европе и Медитерана – ФЕДЕОРА чинили су Микеланђело Месина, Нино Ковачић и Стојан Стаменић.

Највећи фестивал филма у Црној Гори и један од најзначајнијх у региону, након додјеле награда на Канли кули, затвара добитник Златне палме на фестивал у Кану, филм Рубена Остлунда „Троугао туге”.

Фестивал је током протеклих седам дана у Херцег Новом окупио филмске ствараоце из цијелог свијета и бројне љубитеље седме умјетности. Публика је имала прилику да ужива у филмовима пет фестивалских програма, на локацијама на отвореном: тврђавама Канли кула и Форте Маре, у дворишту Куће нобеловца Ива Андрића и у амфитеатру Дворане Парк, испред палате Буровина.

Покровитељи 35. Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе Херцег-фест.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here