Добро је бити у окриљу Пресвете Богородице

Носећи литије и чудотворну икону Пресвете Богородице Савинске настављена је вјековима дуга традиција и прослава храмовске славе манастира Савина. Након вечерње, коју је служио патријарх Српске православне цркве Порфирије, уз саслужење митрополита Црногорско приморског Јоаникија, архијереје и свештенство, литија је опходила кроз порту и двориште манастира које је било испуњено бројним вјерујућим народом.

Патријарх Порфирије је истакао у бесједи да је дан у којем се прославља Успење пресвете Богородице свијетао не само због јасног августовског сунца, него и због тога што су га започели светом литургијом и завршили молитвом и молитвеним ходом.

– Сјећамо се апостола Петра, Јакова и Јована, када су на гори Тавор, управо због присуства благодати божије, нетварне свјетлости и Христа у његовој божанској пуноћи, у жељи да остану уз Христа, рекли да им је добро ту бити. И нама, сабранима овдје данас, сабранима Духом светим, засигурно то осјећање и радост да смо овдје чини да заједно са апостолима можемо рећи – Добро нам је овдје бити!, казао је патријарх.

Истакао је да је добро бити у окриљу Пресвете Богородице и наручју Христовом јер је то разлог због којег смо створени, циљ је и смисао нашег постојања.

– Да бисмо били са Христом  и дјеца пресвете Богородице, да би она чула наш глас, као што је чула и глас молитве монаха, који су били суочени са искушењем рушења цркве у овој обитељи, да би смо и ми били као и они чији је глас чула Пресвета Богородица, неопходно је да имамо чисту, исправну православну вјеру. Када су Млеци хтјели да сруше ову светињу онда су монаси носећи икону Пресвете Богородице и молећи се њој доживјели чудо. Пресвета Богородица је заштитила од топовских удара ову светињу и она је остала и до данас оваква каква јесте, љепотица у којој се сабирају сви људи са свих страна свијета, казао је патријарх Порфирије. 

У порти манастира Савина, вечерас ће, од 20:30, бити уприличено представљање сабраних дјела митрополита Амфилохија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here