Филму ”Сигурно мјесто” Гран при Филмског фестивала Херцег Нови

Гран при 36. Филмског Фестивала Херцег Нови -Монтенегро филм фестивала припао је филму  “Сигурно мјесто” редитеља Јураја Леротића.

Одлука је донијета већином гласова уз образложење  да  “у овом емотивном и застрашујућем путовању у најмрачније кутке људске свијести, прецизна режија и маестралне глумачке изведбе показују да сигурно мјесто заправо не постоји и љубав као ултимативна емоција заправо не може ништа наспрам егзистенцијалног немира који може обузети једно људско биће”.

 

Јурај Леротић

Леротићу је припала и  Златна мимоза за режију јер је “сведеним редитељским поступцима пратио  истинитост животног искуства”.

Филму “Сигурно мјесто” припала је као најбољем и Плакета  “Зоран Живковић”.

Уна Гуњак добила је Златну мимозу за сценарио филма „Екскурзија“ јер је  “кроз увјерљивост говора” открила ”свјеж поглед на младу генерацију”.

Глумица Асја Зари Лагумџија добитница је Златне мимозе “за  аутентичан глумачки израз” и улогу Иман у  филму „Екскурзија“.

За мушку улогу Златну мимозу равноправно дијеле Горан Марковић и Јурај Леротић, улоге браће у филму „Сигурно мјесто“.

Жири је оцијенио да је реч о моћној и емотивној игри “којом потресно допиру до гледалаца”.

За специјални допринос филмском изразу исти жири  је  награду  “Живко Николић” додијелио  Душану Зорићу и Матији Глушчевићу за филм „Да ли сте видјели ову жену?“. У образложењу је наведено да је награда заслужена  због “иновативног, храброг и експерименталног израза, подсјећајући на оригинални и неконвенционални рукопис Живка Николића”.

Према одлуци жирија додијељено је и једно  специјално признање  “младом и перспективном глумцу” Јовану Гинићу, за улогу у филму „Lost country“.

Жири је радио у саставу Јелисавета Сека Саблић – предсједница и  чланови Румена Бужаровска, Ђорђе Милосављевић, Андрија Мардешић и Душан Касалица.

У оквиру  такмичарске селекције документарног филма, жири у саставу  Дејан Петровић, предсједник, Велибор Човић и Јосип Лукић, чланови, о наградама су одлучили  једногласно.

Златна мимоза за најбољи документарни филм припала остварењу Dipped in Black, редитеља Матјуа Торна и Дерика Линча због “импресивног аудиовизуалног искуства које подсјећа на врхунце стваралаштва великана филмске уметности… али и медитативне атмосфере која  као да нас бојама и звуком враћа на сам почетак стварања свијета којег данас познамо.”

И у овој селекцији жири је додијелио  специјално признање  филму “Проценти живота”  Владимира Перовића.  Наведено је да је то “филм који открива сасвим нову страницу у редитељском рукопису познатог документаристе … аутор гради причу, која изазива запитаност у којем свијету живимо” и “шта је истина, лаж или манипулација у савременој јавној комуникацији“.

Специјалним признањем награђено је и остварење  „Horror vacui“ аутора  Бориса Пољака.

Студентске филмове оцјењивао је жири  у коме је предсједница била Јована Бојовић, а чланови Ђорђе Станојловић и Хазим Бегагић.

Једногласном одлуком за најбоље остварење награђен је  дипломски пројекат  “Гугуто Мемето”  редитеља Бранислава Стошића, студента завршне године филмске режије, у продукцији АУ у Бања Луци. Оцјењено је да је то “бајковита филмска прича, специфичне естетике и вишеслојне нарације… Овај дипломски рад који је примарно намијењен дјечијој публици, својом неуобичајеном темом и атмосфером, на моменте надилази оквире студентског филма.”

Специјално признање жирија заслужили су  Илија Зековић, студент прве године мастер студија филмске режије на ФДУ  на Цетињу, за сценарио филма „Пас који се упишкио од среће“ и Амар Комић са Академије сценских умјетности у Сарајеву за режију филмова „Млада“ и „Куда иду изгубљене мачке?“ .

Жири Федерације филмских критичара Европе и Медитерана  ФЕДЕОРА у саставу Марина Костова, Керем Акца и Вук Перовић, донио је одлуку да  награда припадне  остварењу Сигурно мјесто Јураја Леротића “за снажну и узбудљива причу о психолошкој борби и губитку која осваја срца, а режирана  је снажном руком и са дубоком емпатијом, уз маестрално извођење главних глумаца”. Овај жири је  специјално признање опредијелио филму “Кајмак” редитеља Милча Манчевског за “дубок, динамичан и храбар приступ савременим односима, бескомпромисно режиран од стране зрелог редитеља јединственог стила”.

Подсјећамо да је на почетку фестивала Плакета Милан Жмукић и умјетничка слика, поклон београдског Центар филма, уручена је Јелисавети Секи Саблић.

Сјећање на Срђана Кољевића – „Адио друже“

Данас је у оквиру пратећег програма 36.Филмског фестивала Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала, одржан  програм “Сјећање на Срђана Кољевића”, једног од најцјењенијих сценариста у региону, који је преминуо у јулу ове године. “Адио друже” последњи је поздрав колега и пријатеља Стевана Копривице, Ђорђа Милосављевића и Маје Тодоровић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here