Филмски фестивал Херцег Нови додијелио награде за животно дјело

Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал додјелио је награде за животно дјело, у сусрет јубилеју – 35 година фестивала, одлучио је Савјет ове манифестације од националног значаја. Награде за животно дјело добили су директор фотографије Бојан Базели, редитељ Желимир Житник и глумица Весна Пећанац. Поред наведених награда, у сарадњи са ЈУ Црногорска кинотека, Фестивал ће додијелити двије Повеље захвалности, филмским монтажеркама Соњи Пекић и Гини Паовић.

Награда за животно дјело додијељена је Бојану Базелију, директору фотографије из Херцег Новог и Лос Анђелеса, за посебан допринос кинематографији, који се огледа у изванредним умјетничким и занатским доприносима које је постигао током своје вишедеценијске холивудске каријере.

-Базелијеве заслуге укључују филмовеThe Ring, Mr. & Mrs. Smith и Hairspray редитеља Адама Шенкмена, филмове King of New York, China Girl и Body Snatchers редитеља Ејбела Фераре, филмове A Cure for Wellness и The Lone Ranger редитеља Гора Вербинског, укључујући и сарадње са доајенима холивуда попут Пола Шредера, Мајкла Беја, те низ других филмова, попут: The Rapture, Deep Cover, Dangerous Beauty, Snake Eyes, Underwater…). Базелијев допринос свјетској кинематографији – успјех је који нас све надахњује, стоји у образложењу Савјета 35. ФФХН-МФФ.

Награда за животно дјело додијељена је Желимиру Жилнику за изузетан допринос регионалној и свјетској кинематографији.

-Аутентичан и радикалан приступ Желимира Жилника нашој друштвеној стварности чини препознатљиву окосницу најзначајнијих ауторских израза који потичу из бишег југословенског простора. Ауторски коментар Желимира Жилника је широког опсега и пропитује комплексна историјска, политичка, социолошка и филозофска преплитања, због чега ће његов рад увијек бити актуелан и релевантан чинилац регионалне кинематографије, наведено је у образложењу одлуке Савјета.

Награда за животно дјело додјељена је Весни Пећанац за умјетнички значај којим је градила своје улоге током вишегодишње каријере, постајући тако препознатљив елемент кинематографије региона.

– Ликовима жена које препознајемо свакодневно, а које је Весна Пећанац окарактерисала у филмовима Чудо невиђено, У име народа, Искушавање ђавола, Смрт господина Голуже, серији Ђекна није умрла, а кад ће не знамо, као и многим другим на филму и у позоришту, остаће вјечно урезани у наша лична, али и колективна сјећања, огледајући изузетно сложен друштвени и културни контекст и, посебно, позицију жене у њему, истиче Савјет фестивала.

Повеље захвалности Фестивала биће уручене филмским монтажеркама Соњи Пекић и Гини Паовић које су поред свог дугогодишњег плодоносног рада на пољу ФТВ монтаже, већ дуже времена ангажоване за бригу о нашој целулоидној баштини у архиви Кинотеке.

-Без њиховог знања о филмској траци и њеним специфичностима обраде и третмана – ми данас не бисмо имали многе драгоцјене материјале са позитив и негатив трака. Вриједно је истаћи да колегинице Паовић и Пекић умијеће и знања о филмској траци и њеним специфичностима третмана и обраде несебично преносе на своје насљеднике, чиме осигуравају будућност ове тако ријетке вјештине и у филмским изазовима који тек очекују црногорску културу, наведено је у образложењу награде коју Фестивал додјелује у сарадњи са ЈУ Црногорска кинотека.

Награде за животно дјело и Повеље захвалности биће уручени на церемонији отварања Фестивала, 22. августа на тврђави Канли Кула. Уз поменуте, на 35. ФФХН-МФФ биће додијељене: награде у три такмичарске селекције – дугометражног играног, документарног и студентског филма, Гранд При – Златна мимоза за најбољи филм, Награда Живко Николић за специјални допринос филмском изразу, Награда Милан Жмукић за допринос Фестивалу, Плакета Зоран Живковић за Гранд Приx Фестивала, Награда ФЕДЕОРА жирија и Adriatic Audience Award, коју додјељује публика у оквиру програма Мреже фестивала Јадранске регије.

Филмски фестивал Херцег Нови – Монтенегро филм фестивал биће одржан од 22. до 28. августа 2022. године, под слоганом „Ми смо дјеца филма“. Покровитељи су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе Херцег-фест.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here