Филм „Сирин“ приказан на Канли кули представља објективни пресјек друштва

У селекцији дугометражног играног филма синоћ је на Канли кули приказан филм „Сирин“ Сенада Шахмановића. Прича је комплексна, замишљена да представи објективни пресјек друштва који се бави животима људи, које анализира, не критикује, казао је на конференцији за новинаре редитељ Шахмановић.

Према ријечима Шахмановића, успио је да окупи екипу коју је замислио док је рађен сценарио за филм.

-Филм је колективна умјетност, тимска игра, сви смо фукционисали као тим. Било је ситуација врло напетих јер смо једноставно имали одређени број дана да снимимо филм, а било је преко стотину сцена на различитим локацијама и то мора да доведе до стреса. Знали смо да смо на добром путу и да не треба одустати, већ одржати темпо до краја снимања, истакао је Шахмановић.

Главна глумица у филму Даницa Ћурчић, која је поријеклом из Србије а одрасла је у Копенхагену, истакла је да јој је радња филма блиска, јер се одрастајући у Данској могла идентификовати са главним ликом.

-Одрастајући у Данској увијек су ме занимали коријени и због тога се идентификујем са главним ликом. Било је доста рада, снимање је било јако емитивно и уз помоћ сјајних колега успјели смо да изнесемо филм, казала је Ћурчић.

Вечерас у оквиру 36. Филмског фестивалу Херцег Нови – Монтенегро филм фестивала, почиње и приказивање филмовa из документарне и студентске селекције. Студентски филмови биће приказивани у амфитеатру Дворане Парк, а документарни у Кући нобеловца Ива Андрића у 21 сат.

На програму такмичарске селекције дугометражног играног филма биће остварења “Најсрећнији човјек на свијету” Теоне Стругар Митевске и „Трагови” Дубравке Турић, која ће бити приказана на Канли кули, у 20:30, односно 22:15 сати.

У оквиру програма Мреже фестивала Јадранске регије од 20:30 на тврђави Форте Маре биће приказано остварење „Копенхаген не постоји” које потписује Мартин Сковбјерг, након чега у селекцији Кино Европа, од 22:20 слиједи филм „Чудовиште” Хироказу Кореде.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here