Филм о кнезу Борису, духовном чеду Кирила и Методија

Синоћни програм Трга од ћирилице био је увод у прославу јубилеја 1 160 година од мисије Свете браће Кирила и Методија у Моравској.

У порти храма Вазнесења Христовог приказан је филм “Свети кнез Борис Први (Михаил)” бугарског редитеља Борислава Шаралиева. Иако је филм снимљен далеке 1985. године, он на сјајан начин публику упознаје са ликом и животом бугарског кнеза Бориса, првог крштеног бугарског кнеза.

Кнез Борис био је духовно чедо солунске браће Светих Кирила и Методија, а херцегновска публика имала је прилику да се кроз ово остварење подробније упозна са историјом бугарског народа.

У порти храма Вазнесења Христовог на Топлој вечерас у 21:00 сат (субота, 19. август) биће приређен програм насловљен “Србуље и Србљаци – свештене књиге наше цркве”.

Повод је 530 година од почетка рада Ободске књигопечатње, 500 година горажданског „Молитвеника“, 460 година скадарског „Цветног триода“ и 309 година „Раковачког Србљака“.

О њиховом значајu за српски народ и његову културу говориће др Виктор Савић и др Никола Лукић из Београда и др Милена Мартиновић са Цетиња. Биће приређена и изложба радова калиграфске дјечје радионице при храму Светог Спаса под руководством свештеника Зорана Миљанића.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here