Фестивал гитаре Херцег Нови уписује на културну мапу Европе

Концертима два сјајна умјетника Томи Емануела и Влаткa Стефановског са Крагујевачким академским оркестром акордеониста синоћ је на љетњој позорници Канли кула отворен Guitar art summer fest. Врхунскe гитаристe публика је пропратила овацијама.

Канли кула је вечерас епицентар гитарске умјетности нашег региона, казао је отварајући фестивал предсједник Општине Стеван Катић.

Стеван Катић, предсједник Општине Херцег Нови

-Херцег Нови ове године има заиста велику част да угости виртуозе свјетског реномеа – Томија Емануела и Влатка Стефановског са крагујевачким акордионистима. Уистину вјерујем да је овај програм јединствена привилегија која је указана Херцег Новом и свима нама. За ову част морам исказати велику захвалност фестивалу и директору и оснивачу Бошку Радојковићу. Тим ове манифестације из године у годину вриједно, професионално и организовано ради, улажући љубав према музици и нашем граду у сваки сегмент програма. Са великим успјехом успијевају да у фестивал интегришу не само разноврсне концерте, већ и едукацију младих гитариста и визуелну умјетност, казао је Катић.

Данас, 16. година од првог издања, можемо се похвалити да Херцег Нови има један од најзначајнијих фестивала гитаре у региону.

-Значајна имена из свијета гитаре доносе нам сваког љета тонове који су њежни и снажни, грлећи музиком наш град. Знајући капацитете и вољу организатора, сигуран сам да ће фестивал и у наредним годинама значајно доприносити да Херцег Нови буде великим словима уписан на културној мапи Балкана и Европе, као град на чијим тврђавама и трговима ћете наћи културне програме који окрепљују и хране душу, казао је Катић.

Секретар при аустралијској амбасади Крис Вотсон

Секретар при аустралијској амбасади Крис Вотсон казао је да је задовољство бити у „предивном граду какав је Херцег Нови“, и подсјетио да су на Фестивалу гитаре били и 2019. године када је такође гостовао талентовани аустралијски музичар.

– Вечерас ћемо слушати Томи Емануела, једног од најбољих аустралијских и свјетских гитариста и једног од бројних талентованих музичара Аустралије. Ово је његов први концерт у Црној Гори, али је добро познат и овдје и у региону гдје има бројну публику. Захваљујем ГАСФ на партнерству претходних година и што омогућава да представимо аустралијске таленте региону, казао је Вотсон.

Томи Емануел

– Веома ми је жао што је концерт био одложен због трагедије која се догодила и искористио бих прилику да изразим саучешће породицама преминулих. Све што желим је да уживате у мојој музици и да учиним ваш живот љепшим. Наступ је протекао у сјајној енергији. Публика са Балкана има посебну страст и савјетујем вам да се не мијењате. Иако не могу да причам ваш језик, моја музика ме повезује са вама, поручио је Емануел и додао да је у односу на 2007., када је први пут посјетио, наша земља доживјела велику трансформацију. Открио је и да је на дан наступа успио да се окупа у Плавој шпиљи, надомак Луштице.

Након наступа Томија Емануела, услиједио је концерт Влатка Стефановског са Крагујевачким академским оркестром акордеониста.

-Задовољство је свирати на Канли кули пред овом публиком и доћи поново у Херцег Нови, казао је Стефановски.

Влатко Стефановски и Крагујевачки оркестар

Међу бројним познатим нумерама које је виртоуз на гитари извео са оркестром из Крагујевца нашла се и пјесма „Још не свиће рујна зора“ за коју Влатко истиче да је то једна од најљепших црногорских пјесама.

– Волим да свирам ту ствар, моја мајка је обожавала ту пјесму и она ме је научила. Потрудио сам се да је аутентично одсвирам, казао је Стефановски.

Предраг Костовић диригент Крагујевачког оркестра истиче да концерт са Влатком увјек доноси нешто ново.

-Ми смо имали пар концерата прије три четири године прије короне и вечерас смо обновили сарадњу захваљујући овом фестивалу. Увијек је нешто ново и изазов и научимо нешто и ми од њега и он од нас, уживали смо. Овај фестивал његује и открива праве вриједности казао је Костовић.

У оквиру фестивала вечерас на Тргу од музике у 21 сат ће наступити Дуо Дуенде који чине Ивана Цикић и Александра Тепавчевић, а од 22 Петар Добричанин , Дијана Орландић флаута и Мирослав Илић хармоника. У оквиру мајсторских радионица предавање у Музичкој школи одржаће Александар Бубања.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here