„Трг од ћирилице“ чува дух православља и културне специфичности народа

У порти храма Вазнесења Господњег на Топлој, синоћ је свечано отворен IX Трг од ћирилице који, као и сви досадашњи, остаје у служби његовања и очувања православних предања, књижевних и других културних тековина, српског језика и ћириличног писма. Програми манифестације, која траје до краја мјесеца, уоквирени су прославом осам великих јубилеја, међу којима је и 640 година од оснивања Херцег Новог.

Уз очување крсне славе и крстоносног хода, односно литија, православни Бокељи вјековима су чували своју вјеру и епско пјевање, које се разликовало од оног у Црној Гори и Херцеговини, али није за њим заостајало, казао је крстоносни протојереј Радомир Никчевић, уредник Трга од ћирилице, и подсјетио на запис Кирила Цвјетковића, тада искушеника у манастиру Савина.

Протојереј Радомир Никчевић

– Пред Херцег Новим се 1806. године појави руска флота, а онда и лично митрополит Петар I. Народ Херцег Новог ставља се под његову власт и он им предаје барјаке крепости као знамење православља и бокељске оданости вјери. Митрополит тражи да се народ закуне да ће свештене барјаке бранити до последњих својих сила што народ једнодушно чини и закљиње се прахом својих предака да ће до гроба вјерни бити, подсјетио је Никчевић.

Као што је тада Свети Петар цетињски предао барјаке слободе народу Боке да њима утврди бедеме православља, тако је и блаженопочивши митрополит Амфилохије дао и предао Трг од ћирилице као завјештање граду који је достојан носилац ордена Светог Саве првог реда, казао је Никчевић.

– Повјерио им је Трг од ћирилице као још један светилник наше вјере праве на бокешкој светој земљи, у овом дијелу наше некадашње немањићке прадједовине, од Новога, преко Котора и Тивта, до Будве и Спича. Учинио је то да на њој подржи и оснажи вјековна зрачење светосавске Боке. Та зрачења, током последњих 80 година, била су сузбијана тиранском брозомором од којих неки још болују, али је светосавски пламен одржаван трудом наше свете цркве и многих појединачних заслужних заточника истине часнога крста који су јој давали допринос у обнављању духовног јединства нашег недјељивог светонемањићког отачаства, истакао је отац Никчевић и додао да је у том духу осмишљаван и Трг од ћирилице, као свенародно вјерско, пјесничко и најшире културно саборовање које обједињује прегаоце из најразличитијих области народног стваралаштва.

Као и много пута до сада, „Трг од ћирилице“ и ове године баца сноп свјетлости и скреће пажњу јавности на датуме и јубилеје који су од изузетног значаја за наш град и народ, међу којима је од посебне важности за Херцег Нови – 640 година од оснивања града, казао је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, на отварању манифестације.

Фото: предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић

– Од оснивања до данас, православна вјера је увијек имала посебан значај на подручју нашег мултиконфесионалног и мултинационалног града. Народ Херцег Новог је вијековима уназад посвећен очувању своје вјере, језика и ћириличног писма, а јединствени примјер за то је оснивање Топаљске комунитади прије више од 300 година управо на овом мјесту, при храму Светог Спаса на Топлој. Иако под Млетачком управом, Топаљска градска општина имала је право на коришћење ћирилице, што и данас памтимо као велику побједу самосвјесног и поносног народа херцегновског. Организацијом „Трга од ћирлице“ ми настављамо нит која сеже до Топаљске комунитади и чак од самог оснивања града – чувамо и штитимо свој језик и ћирилично писмо, као неодвојиви дио културе и идентитета, казао је предсједник Катић.

Истакао је да га радује што ће имати привилегију да патријарх Порфирије присуствује затварању „Трга од ћирилице“, приликом посјете која је најављена за крај овог мјесеца.

– Континуитет ове манифестације, квалитет, садржај и реноме учесника показују да је препознат њен значај, те да постоји снажна свијест о потреби за оваквим програмима, који су једна од претпоставки развоја културе и чувања културних специфичности у модерном времену, закључио је предсједник Катић и захвалио организаторима и учесницима Трга од ћирилице.

У оквиру прве вечери обиљежен је јубилеј – 110 година од ослобођења Косова и Метохије у Првом балканском рату и том приликом приказан документарни филм „Кумановска операција“ у продукцији Радио телевизије Србија, аутора Николе Лоренцина.

Фото: хор Бранислав Нушић из Косовске Митровице

Појањем је вече испунио хор „Бранислав Нушић“ из Косовске Митровице, под управом диригента Петра Ракића.

Свечаном отварању Деветог Трга од ћирилице, уз вјерни народ, присуствовали су и потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур, конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић, херцегновски ефендија Хусеин Хоџић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама у Влади Србије Владимир Рогановић као и предсједник Општине Сопот Живорад Милосављевић.

И на тргу Херцега Стјепана, уз храм Светог Архангела Михаила, синоћ је одржано књижевно вече посвећено поезији Васка Попе, а поводом стогодишњице од рођења пјесника.

Организатори Трга од ћирилице су Издавачка кућа Митрополије црногорско-приморске «Светигора», Архијерејско намјесништво херцегновско, Удружење књижевника Црне Горе, Удружење издавача и књижара Црне Горе, а покровитељ је Општина Херцег Нови.

ВЕЧЕРАШЊИ ПРОГРАМ ТРГА ОД ЋИРИЛИЦЕ

У порти храма Вазнесења Господњег на Топлој, биће приређен програм «Старосрпски југ некад и сад – православно српство Македоније, Косова и Метохије, Боке и Црне Горе». Говориће Иван Стоилковић из Скопља, Живојин Ракочевић из Грачанице, др Горан Комар из Херцег Новог и Горан Киковић из Берана. Програм почиње у 20:30 сати.

На Белависти, уз храм Светог Архангела Михаила, биће приређено књижевно вече «Од свега по двоје», а говориће Селимир Радуловић и Радомир Уљаревић. Програм почиње у 21:30 сати.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here