Фестивал филма у Херцег Новом слави два јубилеја

ФОТО: Вук Илић

Јубиларно 35. издање Херцегновског филсмког фестивала биће одржано од 22. до 28. августа под слоганом „Ми смо дјеца филма“. Публика ће имати прилику да ужива у филмским остварењима у оквиру пет селекција, три такмичарске – дугометражног играног, документарног и студентског филма, и двије вантакмичарске – Кино Европа и програм Мреже фестивала Јадранске регије.

Филмски фестивал је једна од ријетких манифестација која има статус од значаја за Црну Гору, казао је потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур на конференцији за новинаре, а потом појаснио зашто се одржава у новом термину.

Потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур

– Идеја о новом датуму одржавања постоји већ неколико година, а два су парактична разлога одлагања фестивала за другу половину августа. Један је техничке природе гдје смо покушали да створимо боље услове за одржавање фестивала и боравак гостију у термину када је мања саобраћајна и туристичка гужва, а други је идеја да сачекамо да заврше одређени фестивали у региону и обезбједимо долазак бољих филмова и јачу конкуренцију – казао је Мустур.

Појаснио је да је највећу финансијску подршку пружило Министарство културе, Општина је учествовала са 40%, а у оквиру могућности учествовали су Туристичка организација Херцег Нови и Филмски центар Црне Горе.

Слоган фестивала је „Ми смо дјеца филма“ јер се ове године поклапају два јубилеја – 35 година Филмског фестивала и 100 година биоскопске културе у Херцег Новом, казала је директорица фестивала Гордана Поробић Крцуновић.

Директорица фестивала Гордана Поробић Крцуновић

– Јубилеји нас увијек обавезују да евоцирамо успомене на период иза нас, а Херцег Нови има разлога да буде поносан. Они су и повод да се сјетимо личности које су профилисале биоскопску културу нашег града али су и дали допринос југословенској кинематографији, казала је Крцуновић и најавила да ће пројекције организовати на више локација у граду, а репризе ће приказивати у Дворани Парк.

Предсједник Савјета Никола Вукчевић укратко је представио програм и указао на позитивне ефекте промјене датума одржавања фестивала.

Предсједник Савјета Никола Вукчевић

– На отварању имамо филм који нам долази из Сарајева, који има свјетску премијеру три дана прије нас, тако да можемо говорити о бенефитима, због којих смо промијенили термин. На затварању имамо прошлогодишњег канског побједника, у међуверемну најзначајније регионалне у категорији цјеловечерњег играног филма – навео је он.

Вукчевић је подсјетио да су селектори овогодишњег издања фестивала први пут изабрани путем јавног, отвореног конкурса.

Селекторка програма дугометражног играног филма Јелена Мишељић истакла је да је фокус овогодишње селекције филмова стављен на регион.

-Ова врста избора представља једну врсту симболичке посвете свим оним људима који су основали фестивал, као и некадашњој мисији фестивала, а то је да се фокусира на простор бивше Југославије. Успјели смо да направимо пресјек двије фестивалске сезоне и мислим да је врло интересантан , казала је Мишељић.

Селектор програма документарног филма Сеад Шаботић је казао да ће на фестивалу бити приказано 25 документарних филмова који су имали запажене резултате на фестивалима.

Селектор програма документарног филма Сеад Шаботић

-Сваке вечери, од 23. до 27. августа, биће приказано пет филмова. Међу звучним именима издвојио бих „Handbook“ редитеља Павела Мосхара из Берлина, који говори о протестима у Бјелорусији, а побједник је једног од највећих фестивала документарног филма у свијету, Ифа фестивала, рекао је Шаботић.

Селекторка програма студентског филма Маја Тодоровић је истакла да судентски филмови традиционално имају своју публику.

Селекторка програма студентског филма Маја Тодоровић

-Млади долазе да гледају студентске филмове, не само они који желе да се баве филмом, већ и они који у дугометражним филмовима ријетко проналазе теме које се тичу њихове генерације. Аутори филмова говоре о проблемима који су присутни и који се тичу лично њих. Дакле, не бирају теме у односу на то шта је актуелно, већ које их заиста додирују, објашњава Тодоровић.

Савјетник у Министарству културе и медија Црне Горе Петар Ковачевић је истакао да је херцегновски филмски фестивал најзначајнији фестивал у Црној Гори.

Савјетник у Министарству културе и медија Петар Ковачевић

-Тридесет пет година фестивала је учинило да се Херцег Нови више не налази само на културној мапи региона, него и шире. Фестивал је мјесто сусрета младих који представља свеобухватну филмску продукцију, казао је Ковачевић.

Покровитељи су Министарство културе и медија Црне Горе и Општина Херцег Нови, а извршни продуцент Јавна установа културе „Херцег-фест“.

ФОТО: Вук Илић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here