Сјећање на Јанка Брајковића, књижевника, издавача и пријатеља Херцег Новог

Јанко Брајковић Фото: Ин4С

Након краће болести  у 75. години  преминуо  је истакнути књижевник, директор и главни и одговорни уредник “Унирекса“, издавач, Јанко Брајковић.

Јанко Брајковић је рођен 1948. године. у Бијелом Пољу.

Преко пола вијека био је директор регионално чувене издавачке куће “Универзитетска  ријеч” из Никшића а затим “Унирекс“-а из Подгорице. Аутор је неколико књига, од којих свакако треба издвојити наслове “Послије свега“, “Шта ради шешир“, “Нека нас запамте“, “Тајни огледала“, “Круг на води“, као и “Тајна пепела“. Приређивач је неколико поетских и прозних зборника, добитник бројних престижних награда за књижевност и издавачку дјелатност.

Био је предсједник Удружења књижевника Југославије, а функцију предсједника Удружења књижевника Црне Горе обављао је у више мандата.

Јанко Брајковић је, вођен тада необичном идејом, организовао 1994. године  први  сајам књига  под отвореним небом у Игалу и именовао Милована Витезовића за првог предсједника умјетничког савјета. Сајам у Игалу  трајао је до 1999. године, а 2000. одржан је у башти куће Ива Андрића.  Јанкових седам  сајмова били су претеча каснијег  “Трга од  књиге”  који организује  Јавна установа Градска библиотека и читаоница под покровитељством општине Херцег Нови. Брајковић је био и члан савјета „Трга од књиге“ и са његовим „Унирексом“ дугогодишњи учесник.

Брајковић је био  велики прегалац за истину и правду, објављивао је и приређивао бројна штива која су третирала обнову Његошеве капеле на Ловћену, био је потписник Апела за одбрану Српске православне цркве у Црној Гори.

Он је 2019. године одликован Златном медаљом за заслуге Републике Србије, у области јавних и културних дјелатности посебно у области  издаваштва.  Добитник је и награде за издаваштво “Ћириличник” херцегновског  “Трга  од ћирилице” 2018. године.

Брајковић је био повремени становник нашег града а у згради Института отворио је књижару гдје су навраћали Миодраг Булатовић, Милић од Мачве, Милован  Виктезовић, Исо Калач  и други.

Са тугом и поносом  сјећамо се човјека  који је волио свој народ и служио му часно и предано. Многима је био подршка  да њихова дјела угледају свјетлост дана а чије наслове је објавио  “Унирекс” са потписом  Јанка Брајковића.

Почивај у миру пријатељу нашег Радија и нашег града.     

Јанко Брајковић биће сахрањен 19. августа у 14 часова на градском гробљу у Толошима, у Подгорици.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here