Европски тим за ХН: Локална власт неспремно дочекује туристичку сезону

Традиционална пракса извођења радова непосредно пред туристичку сезону у Херцег Новом, понавља се и ове године. Очекивано, радним данима град је у колапсу, јер се радови изводе на најпрометнијим саобраћајницама, уз потпуни изостанак адекватне организације и регулације у ванредним околностима, саопштено је из Европског тима за Херцег Нови (ДПС-СД).

Уколико прихватимо овај уобичајени немар за локално становништво, остаје само питање да ли сматрамо да је ово добар начин за дочек првих предсезонских туриста. Осим што је проходност градом ванредно лоша, они у колонама имају времена да свим чулима констатују проблем са одвозом отпада и колектором.

Оправдање ове хаотичне атмосфере у сусрет љету, локална власт може тражити у томе што План и програм за туристичку сезону заправо уопште нису ни понуђени ни усвојени у локалном Парламенту. Чему уопште служи Скупштина као институција у туристичком мјесту, уколико се сезона припрема и развија спонтано, по личној процјени. Ако одговор на ово буде усвајање на сљедећој сједници, то је заиста пораз комплетног града. Уколико неко вјерује да је могуће туристичку сезону планирати и припремити у јуну, онда је заправо забрињавајуће колико мало од сезоне заиста очекујемо. Поучени радом локалне самоуправе, не би нас изненадило да исти буде кандидован у десетом мјесецу.

Сама засиједања су одавно сведена на законски минимум, конкретног учешћа Скупштине у доношењу виталних одлука кроз дискусију и аргументе нема. На одборничка питања и упите упућене Скупштинској служби често нема ни одговора, тако да је и тај метод рада елиминисан. Засиједања су лоше припремљена, уз пропусте, непотпуну документацију, без сагласности надлежних органа, па су бројне одлуке донешене мимо Закона и правилника.

Атмосфера немоћи институције Скупштине општине, највидљивија је у припреми сезоне. Лоше регулисан саобраћај, бескрајне колоне, колапс, нестанци струје, а о колектору што мање кажемо – боље је.

Годинама уназад било је и већих проблема које такође нисте рјешавали, наведено је у саопштењу Европског тима за Херцег Нови (ДПС-СД).

1 COMMENT

  1. Da, vi ste bas razvijali turizam u HN tokom 20 godina vlasti… Razvijajte turizam na Cetinju. Uh, pardon, i to ste izgubili

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here