ЕПЦГ: Струја неће поскупити упркос повећању цијена на тржишту

Електропривреда Црне Горе не размишља о поскупљењу струје – Kомпанија сама може да гради соларну електрану, потенцијални инвеститори морали би да уложе у производне погоне, казао је предсједник Одбора директора Електропривреде Црне Горе, Милутин Ђукановић

Саопштио је да у тој компанији не размишљају о поскупљењу струје иако је цијена на тржишту 20 пута скупља, преноси портал еКапија.

– ЕПЦГ нико није потребан за изградњу соларне електране, те да би евентуални инвеститори морали да уложе у производне погодне, како би се квалификовали да буду партнери.

Поручио је и да је поражавајућа чињеница да је из компаније отишло преко 200 милиона еура.

Подсјетио је је ЕПЦГ за сопствене акције  компанији А2А платила 105 милиона, за куповину Рудника угља 32 милиона, те да је у државни буџет на основу остварене добити у 2020. уплатила 30 милиона.

– Влада је била спремна да преко ЕПЦГ изврши куповину Жељезаре  и ЕПЦГ је исказала спремност да учествује у том пројекту. Знамо да у Жељезари ради 229 радника, да је тешка ситуација, прихватили смо се да уђемо у реализацију тог пројекта будући да у Жељезари заиста постоји један енергетски потенцијал – поручио је Ђукановић.

Додао је да се јавља значајан број инвеститора.

– Што се тиче изградњи соларне електране, нама нико није потребан, има толико новца на тржишту да ми то сами можемо да радимо. Преко 200 људи је обучено да монтира соларне панеле и за ту акцију ЕПЦГ нико није потребан – казао је Ђукановић, наводећи  да су деценије пропуштене за изградњу нових производних погона, а да и данас неке државне институције коче њихову изградњу.

-Мислио сам да ћемо прошле године почети градњу вјетропарка на Гвозду, а уствари тек треба да почну земљани радови. Чекали смо два и по мјесеца одлуку једне институције због двије од 20-ак вјетрењача, јер оне, наводно, могу да угрозе животњски свијет, конкретно – слијепе мишеве. Да и не говорим како нам функционише систем јавних набавки, колико нас успорава то одлагање по десетак дана, а времена нема – објаснио је Ђукановић.

Он сматра да све инвестиције ЕПЦГ треба да буду проглашене јавним интересом, како би се избјегле процедуре.

– Наши грађани плаћају електричну енергију по 50 ЕУР по мегават сату (мWх), а цијена на берзи је данас премашила 800 ЕУР. То је стрмоглави раст и то нико није могао предвиђети, ни у лудилу. Зато тврдим да немамо времена и ко зна каква нас енергетска криза очекује наредне године – рекао је Ђукановић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here